Vechten met een kletsie, pronken met een hanenkam: expositie in Fries Museum schijnt licht over de middeleeuwen in het Noorden

Waarom bezoeken veel Nederlanders in het buitenland kastelen en zwelgen ze daar in ridderverhalen, maar weten ze bijna niets over de middeleeuwen in eigen land? Conservator Diana Spiekhout weet dat die geschiedenis buitengewoon interessant is. ‘Vrijheid, vetes en vagevuur’ in het Fries Museum richt zich op het Noorden. De expositie gaat open op zaterdag 10 september.

Muurschildering van een Fries kampgevecht, kerk van Westerwijtwerd (Gr.), ca. 1300-1350.

Muurschildering van een Fries kampgevecht, kerk van Westerwijtwerd (Gr.), ca. 1300-1350.

De populaire fantasyserie Game of Thrones is losjes gebaseerd op de middeleeuwse geschiedenis van War of the Roses in Engeland. Onlangs verscheen de prequel House of the Dragon ., waarin wordt uitgelegd hoe de vetes tussen de verschillende families ontstonden. Het Fries Museum in Leeuwarden gebruikt de reclameposter van de serie en laat het beeld van hoofdfiguur Rhaenyra Targaryen overvloeien in een afbeelding van traditionele Ostfriese dracht zoals die is afgebeeld in het Manningahuisboek (1561). ‘Spot on!’, is het commentaar.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's