Veelbelovend en afgestudeerd aan Minerva (2/4): Davey Smand

Onder de noemer (Un)Formed presenteren in de voormalige Suikerfabriek in Groningen bachelor- en masterstudenten van Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut tot en met donderdag het werk waarmee zij afstuderen. Davey Smand (Hoogeveen, 1991) is een van hen.

,,Ik heb voor de richting autonome beeldende kunst onderzoek gedaan naar mijn Drentse wortels. Ik ben opgegroeid in Hoogeveen, een plaats met een sterke christelijke signatuur. Mijn interesse gaat juist uit naar wat er voor die christelijke traditie was, toen mensen zich lieten leiden door energieën en natuurverschijnselen, toen bijvoorbeeld bomen een belangrijke rol speelden bij magische ervaringen.

Mijn installatie bestaat uit een headset, een boom die verbonden is met een paneel onder folie en een beamer. Bezoekers kunnen doormiddel van hun hersenactiviteit met de boom communiceren en veroorzaken met behulp van een reeks kleinere panelen met sensoren uitingen in licht en geluid. Samen met de boom beleeft de bezoeker daardoor magische momenten.

We gaan terug naar een mythische wereld

Het werk is mede geïnspireerd op de ideeën van de filosoof René Munnik. Die stelt dat naarmate we ons doormiddel van technologie rationeler in de wereld plaatsen we tegelijkertijd teruggaan naar een mythische wereld, een wereld waarin online en offline door elkaar lopen en er meerdere waarheden naast elkaar kunnen bestaan.

Ik wilde van jongsaf aan al naar een kunstacademie. Ik ben op Minerva binnengekomen via het schilderen, maar heb ook een foto- en filmachtergrond. Het werken met microprocessors is iets wat ik mezelf heb aangeleerd met hulp van kennis op internet en veel leentjebuur spelen. Werken met dit soort technologie is veel proberen en veel zien mislukken. Dat past ook wel bij de mogelijkheden van de opleiding. Ik wilde experimenteren en dat kon gelukkig.

Een magische ervaring voor alle leeftijden

Wat ik geleerd heb, naast zelfstandigheid, is een enorme set aan technische skills – paneeltjes en mechaniekjes maken, codes maken, programma's schrijven waarmee de boel wordt aangestuurd. Dat een werk als dit niet meteen op grote schaal toepasbaar is, is niet erg. Het gaat mij er om dat bezoekers een magische ervaring kunnen ondergaan, ongeacht hun leeftijd.

Nu ik klaar ben met mijn opleiding ga ik verder met wat ik al doe. Ik geef fotografieles op MBO-opleidingen, tijdens Noorderzon doe ik een interactief aardbevingsbelevingsproject met de Groninger Bodembeweging, tijdens festival Let's Gro doe ik dit najaar ook een project. En ik ga trouwen. Als dat allemaal achter de rug is, zie ik wel weer verder.”

Nieuws

Meest gelezen

menu