Verguisd en bejubeld: Johannes van den Bosch heeft na bijna twee eeuwen zijn eigen beeld in Frederiksoord

Zo’n honderd mensen woonden zaterdag de onthulling bij van het beeld van Johannes van den Bosch, oprichter van de Koloniën van Weldadigheid tegenover hotel Frederiksoord.

Nazaat Otto van den Bosch en kunstenaar Herma Schellingerhoudt onthulden zaterdag in Frederiksoord het beeld van stichter Johannes van den Bosch van de Maatschappij van Weldadigheid.

Nazaat Otto van den Bosch en kunstenaar Herma Schellingerhoudt onthulden zaterdag in Frederiksoord het beeld van stichter Johannes van den Bosch van de Maatschappij van Weldadigheid. Foto: Lourens Looijenga

Johannes van den Bosch (1780-1844) is een man met twee gezichten. Bij leven bejubeld om zijn vooruitstrevendheid, niet alleen als oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid, maar ook omdat hij de eerste voorzichtige stappen zette tot de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1828. Na zijn dood verguisd als invoerder van het Cultuurstelsel op Java en Sumatra tijdens zijn gouverneurschap, waarbij landbouwers een deel van de opbrengst van hun gewassen moesten afstaan.

Toch een standbeeld