Vijftig meiden toveren VRIJDAG in Groningen om tot Club Rebelle (en alleen jonge vrouwen zijn welkom)

Wat gebeurt er als je vijftig jonge creatieve vrouwen de sleutels geeft van de studio’s en maaklokalen van VRIJDAG aan de Sint Jansstraat en ze zes dagen onder leiding van negen vrouwelijke kunstenaars laat creëren? ,,Dat gaan we uitzoeken’’, zegt initiatiefnemer Loes Nuijten.

Van 17 tot en met 22 oktober (in de herfstvakantie) gaan vijftig jonge vrouwen tussen de 13 en 20 jaar samen met bekende -veelal noordelijke - vrouwelijke kunstenaars aan de slag om mooie dingen te maken.

Van 17 tot en met 22 oktober (in de herfstvakantie) gaan vijftig jonge vrouwen tussen de 13 en 20 jaar samen met bekende -veelal noordelijke - vrouwelijke kunstenaars aan de slag om mooie dingen te maken. Foto: VRIJDAG

Een soort snelkookpan vol creatieve meiden. Dat is Club Rebelle. Het idee voor het evenement ontstond toen initiatiefnemer en theaterprogrammeur Loes Nuijten van VRIJDAG (het huis van de amateurkunst voor Groningen) in gesprek was met het Forum Groningen. In het Forum werd een festival georganiseerd rondom het boek Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes . VRIJDAG wilde daarbij aansluiten. Door corona en andere perikelen kon het niet tegelijk. ,,Nu zijn het twee losstaande evenementen geworden’’, legt Nuijten uit.