Visualia 1394 | Wat het teweegbrengt

Werk van Gonne Corstens.

De witte ruimte van Galerie Noord is veranderd in een baaierd van kleur, een zachte gloed van overwegend groene en roze tinten waardoor je het gevoel krijgt een droom binnen te stappen.

Zelden dekt een titel van een tentoonstelling zo duidelijk je indrukken bij het werk van de uit Bedum afkomstige Gonne Corstens: Zacht . Het is de zachtheid van kleur, van vorm en van materiaal, maar ook de zachtheid die we tegenkomen in het beroemde gedicht Mei , van Herman Gorter, dat de leidraad vormde voor de kunstenaar: ‘Zielsleven is muziek, dat zijn de volle / Aanzwellingen gevoel, de eeuwig gulle / Uitstromingen van klank.’

Het hele gedicht van 4381 versregels is eigenlijk van toepassing op het werk van Gonne Corstens, alsof het er de illustraties van zijn. Of beter gezegd, de synesthetische ervaring ervan. Want kleur is voor de kunstenaar verwant aan klank. In een serie nocturnes belicht ze dat fenomeen. Daar dansen kleine vormen in zachte kleurpotloodkleuren over het rijstpapier als vrouwelijke tegenhanger van de muzikale schilderijen van Wassily Kandinsky.

Bij ander werk gingen potlood en kleurpotlood een eigen leven leiden. ,,Ik tekende het zonder er bij na te denken, intuïtief’’, zegt ze. ,,Het zijn beelden uit mijn binnenwereld, niet gebaseerd op de buitenwereld, zoals ik eerder wel deed, op rampen en drama. Vluchtelingen.’’

Deze keer heeft ze een beroep gedaan op de kleurenleer van Goethe. Want het zijn de kleuren die maar geen vorm willen worden, hoe ze soms ook hun best doen. Is dat sterk genoeg? Als geheel zeker wel. Het zijn geen harde, maar vloeiende uitspraken die ze doet. En vooral: het geheel doet wat met je als je er rondloopt. Je moet niet zoeken naar wat het voorstelt, maar wat het teweegbrengt.

Als bronnen noemt ze het Bauhaus, Miró, Picasso, Paul Klee. Als je dat weet zie je de overeenkomst met haar vormentaal die zich beweegt tussen concreetheid en figuratie. Het droomachtige, zachte kleurgebruik komt voort uit de antroposofische opvattingen van Rudolf Steiner. Het is een tentoonstelling geworden vol aanzetten en concepten, met vormen die op het punt staan zich te ontwikkelen. Waarbij de ei-tempera schilderijtjes van een liggend lammetje of hondje bijna detoneren. Dan dreigt het ineens te concreet te worden, vooral nadat je je hebt overgegeven aan alle zachtheid, aan de poëzie van alle vermoede mogelijkheden.

#

Eric Bos

www.facebook.com/EricRHBos

Gonne Corstens: Zacht . Galerie Noord, Nieuwsta 6, Groningen. Open: wo t/m zo 13-17 uur. T/m 26 mei. Gonne Corstens is in de galerie aanwezig op 6, 13, 19 en 26 mei.

Nieuws

menu