Vrouwen maken minder goede muziek? Hier is de Female 2020: een toplijst van alleen maar vrouwelijke muzikanten

Tweelingzusjes Loes en Renée Wijnhoven zijn de frontvrouwen van de band Clean Pete. Foto: Sanja Marušić

De Top 2000 krijgt concurrentie. Oud-Groninger Adriaan Pels bedacht de Female 2020: een lijst met alleen maar muziek gemaakt door vrouwen.

Aanleiding is reuring die ontstond rond de kerstdagen over uitspraken van Roland Molendijk. In reactie op het lage percentage vrouwen in de Top 2000 van Radio 2 dit jaar (net geen 10 %) verklaarde dj en muziekproducent in RTL Boulevard onder meer dat vrouwen ‘gewoon minder snel goede muziek maken’.

Tegendeel bewijzen

Muzikant Tim Knol wijdde een verontwaardigd tweetje aan Molendijks beweringen, waarna de bom barstte op Twitter en de berichten van - mannelijke en vrouwelijke - artiesten binnenstroomden bij Pels, oprichter van het Amsterdamse platenlabel AT EASE.

Pels: „De strekking van de berichten was: het is 2018, hoe krijgt die man dat zijn mond uit? Met de Female 2020 willen we het tegendeel bewijzen en laten zien dat er ontzettend veel goede muziek word gemaakt door vrouwen.

3333 nummers

Zo gezegd, zo gedaan. Pels, die lang in Groningen woonde, maakte samen met Stadjer Ard Boer, initiatiefnemer van New Music Labs en muzikanten als Lea Kliphuis, Robin Kester en Clean Pete, een stemlijst waarop een voorselectie van 3333 nummers staat.

Het aantal is een getal zonder betekenis, zegt Pels lachend. „Het kwam ongeveer op dat aantal uit, dus ik heb het hierop afgerond.”

Muzikale mix

Muziekliefhebbers kunnen de komende weken stemmen op maximaal twintig liedjes uit de lijst. De selectie bevat een mix van liedjes die iedereen kent, nummers van vrouwen die de laatste jaren zeer populair waren op Spotify en werk van artiesten van wie Pels vond dat ze niet mogen ontbreken.

Groningse artiesten

Of er ook Groningse artiesten in staan? „Zeker”, zegt Pels. „Sowieso Marlene Bakker en Inge van Calkar. En veel artiesten uit de lijst spelen dit jaar op Eurosonic Noorderslag, dat als eerste Nederlandse festival dat de ambitie heeft uitgesproken om in 2020 voor de helft vrouwelijke acts te willen programmeren.”

Online luisteren

Vanaf wanneer de Female 2020 te horen is op de radio, weet Pels nog niet. „Dat hangt af van hoe snel het stemmen gaat.” Luisteren kan straks hier .

Nieuws

Meest gelezen

menu