Waar kijken ze naar uit en waarin treden ze zelf op? 7 podiumkunstenaars over het nieuwe uit-seizoen

Ze staan stuk voor stuk te trappelen om het podium weer op te stappen, en ze willen álles zien wat er wordt opgevoerd. Zeven podiumkunstenaars – van acteur tot musicus – over het nieuwe uit-seizoen.

Nynke Laverman.

Nynke Laverman. Foto: Martje van der Heijden

David Westera (25), theatermaker

,,Krap een jaar geleden studeerde ik af aan de toneelacademie van Maastricht, midden in coronatijd. Veel spelen kon niet, maar stilzitten was er ook niet bij. Samen met Koen van Seuren heb ik theatergroep Antiklimax opgericht, in juni gaat onze eerste productie in première in het Grand Theatre: Peer Gynt speelt David Westera . Dat de theaterwereld ontzettend veel geregel is vanachter je bureau had ik van te voren niet gedacht. Van september tot en met maart mag ik op tournee met ‘De Gruffalo’ van Meneer Monster, fijn om het theater weer in te kunnen. Waar ik zelf zeker heen wil, is naar Outsourcing, of de kunst van het uitbesteden van Noordelijk Theatercollectief Illustere figuren, over een in India gemaakte voorstelling.”

Justine Gerretsen (58), hoboïste bij het NNO

,,Ik had een super weekend. We speelden de muzikale voorstelling Polder Wodka , in prachtige tuinen, met kleine bezetting en veertig man publiek: heel intiem. Een samenwerking tussen het NNO en het Tuintheater die er zonder corona nooit was gekomen en die we hopelijk volgend jaar voortzetten. Maar wat zal ik blij zijn als we ook met het complete orkest kunnen spelen. Met Groningens Ontzet zitten we voor het eerst dit seizoen samen op het podium en ik hoop dit najaar op een ‘gewone’ programmering. Ondertussen probeer ik zelf zoveel mogelijk te zien. Zondag bijvoorbeeld The Northern Consort in de Koepelkerk in Hoogezand. Daar is een nieuwe serie concerten, waar wij ook in spelen: ik ben heel benieuwd naar de akoestiek.”

Abel Leemans (28), acteur

,,Theaterspektakel Noord is de eerste grote productie waarin ik weer op het podium mag. En wat voor podium: 30 meter breed, met 70 meter aan projectiescherm om je heen. Een uitdaging om die grootheid vol te spelen en niet te verdwijnen. Ik speel de rol van Frank, een Amsterdamse journalist die in Groningen beland en wordt meegesleurd in een avontuur. Ik was nog nooit in Groningen geweest, dus in die onwetende Amsterdammer kon ik me goed inleven. Waar ik zelf het meest naar uitkijk is de Rocky Horror Show, een voorstelling waar je – net als Frank – in wordt meegesleurd en waar je onderdeel van wordt. Ik denk dat dat precies is wat mensen nodig hebben nu.”

Johan Greben (57), dansgroep Ivgi&Greben

,,We kijken natuurlijk erg uit naar onze eerste eigen voorstelling, Nice To Meet You . Om ons en onze dansers voor te stellen. We hebben ook al anderhalf jaar niets kunnen maken. Eerst wilden we Trije doen, maar dat speelt zich deels buiten af en dat werd lastig met corona. Om onszelf nou te introduceren achter dranghekken, nee. Uri wil vooral meer moderne dans zien in Leeuwarden. Ik kijk heel erg uit naar Peter Grimes , de Wadopera. Ik ken die opera niet, maar het lijkt me zo spannend. Het is lang geleden dat ik zo’n grote productie heb gezien, met een groot orkest en best veel acteurs. En het is ook nog eens op locatie, buiten. Het is bij dans ook zo: als er veel dansers aan te pas komen, en zo’n groot orkest, dat brengt een heel andere energie met zich mee.”

Nynke Laverman, zangeres (41)

,, Freedom , van dansgroep Club Guy & Roni. Ik ben groot fan van hun werk. Het is een heel andere taal: de taal van het lichaam. Dat spreek me al van jongsaf aan in dans. Ik ben natuurlijk erg van de taal en de tekst, maar het is goed om dat open te breken door te kijken naar dans, wat dat net niet is. Daar zoek ik altijd inspiratie in. Wat ze doen is altijd fris en scherp, dat zet je aan het denken. Ze hebben het over grote thema’s. Wat het is om vrij te zijn, zijn wij wel zo vrij als we denken? In onze nieuwe theatervoorstelling Plant werken wij met Dunja Jocic, die ook bij Club Guy & Roni gedanst heeft. We hebben er een grote video-installatie bij, en daarin is zij mijn tegenpool.”

Arnaud Oosterbaan (40), initiatiefnemer van de Wadopera Peter Grimes

,, Keynotes by Jimmy Nelson ! Dat is een lezing, op 23 december in de Theaterkerk van Nes. Dat is een wereldberoemde fotograaf, echt heel bijzonder dat die naar Nes komt. Ze hadden daar eerder al dat Nachtwacht -project. Die theaterkerk, dat is gewoon het Paradiso van Noordoost-Friesland. Ik vind fotografie indrukwekkend omdat je door het oog van de kunstenaar naar de wereld kijkt. Op een heel andere manier is dat met opera ook zo. Daarnaast ben ik supertrots op wat we allemaal in Friesland doen. Daarom zitten er ook veel Friezen in de cast en het orkest, naast buitenlands talent. Maar wel op internationaal niveau. Want ‘it kin sa wol’, bêst genôch’, daar ben ik niet van.”

Nhung Dam (36 ), theatermaakster, schrijfster en actrice

,, George & Eran worden veganisten , dat is een voorstelling die ik zeker op mijn lijstje heb staan. Ik ben benieuwd hoe ze van zo’n actueel onderwerp kunst weten te maken. En de voorstelling is ook nog eens geregisseerd door Koos Terpstra, mijn eigen regisseur. Ik ben heel benieuwd om te zien wat mijn collega’s in coronatijd gemaakt hebben. Ik ga zelf met mijn solovoorstelling 3 miljoen voetstappen naar Sicilië het land in. Die heb ik gemaakt op basis van mijn ervaringen tijdens de eerste lockdown. Toen heb ik ontzettend veel gewandeld, virtueel tot in Rome. Ik ben de voorstelling nu aan het actualiseren, vanuit een vakantiehuisje in Zeeland waar ik ook werk aan mijn nieuwe boek en tussen de bedrijven door in zee zwem en op de racefiets zit. Hij is al drie keer vooruitgeschoven, ik hoop dat ik nu echt op tournee kan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu