Gronings duo WadAap: 'Wij zijn twee oudere aapjes die hiphop maken met een liefdevolle boodschap'

Optreden zit er even niet in, maar het Groningse duo WadAap wilde niet wachten met het uitbrengen van de plaat ‘Planeet van de aap’. ,,Wij zijn twee oudere aapjes die hiphop maken met een liefdevolle boodschap.”

WadAap met Richard de Bruin (links) en Douwe Nieboer: ,,Twee apenlovers uit Groningen, het moest zo zijn.”

WadAap met Richard de Bruin (links) en Douwe Nieboer: ,,Twee apenlovers uit Groningen, het moest zo zijn.” Foto: WadAap

Rapper Richard de Bruin en beatmaker Douwe Nieboer zaten met hun muzikale uitlaatklep WadAap begin dit jaar net zo lekker in de flow. Drie shows als support van de Amerikaan Talib Kweli, een voorprogramma van Fresku in De Oosterpoort en het winnen van de aan het Bevrijdingsfestival gelieerde contest Sound of freedom met de track Vrij om te zijn . En ook nog eens een plaat die klaar was om in de zomer te verschijnen. Maar ja, corona.

De voor eind november geplande releaseshows in Simplon zijn ondertussen uitgesteld. Toch wilde het tweetal niet langer wachten met het uitbrengen van Planeet van de aap , een conceptplaat over een evoluerende aap die aanspoelt op het Wad. ,,Misschien is het verstandiger ermee te wachten, maar wij zijn eigenwijze aapjes. Het moest eruit.” De mannen vullen hun tijd nu, naast het werken in een coffeeshop in de Groningse wijk de Oosterpoort, met het maken van podcasts die via YouTube zijn beluisteren. ,,Je moet toch wat hè.”

Aap van ’t Wad noemt De Bruin zichzelf gekscherend, doelend op de plek waar hij zijn jeugd doorbracht. Hij werd eind jaren tachtig geboren in de stad Groningen, groeide op in Sauwerd en belandde vervolgens als prille tiener met zijn ouders in Den Andel. ,,Voorbij de eerste dijk, in the middle of nowhere. Ik dacht: de wereld houdt hier op. Eerst vervloekte ik het, maar ik snap het nu wel.”

Geuzennaam

De artiestennaam WadAap kan gerust als een geuzennaam worden gezien. Komt bij dat die naam ook als de populaire begroeting in hiphopkringen kan worden uitgesproken: waddup. Oftewel: yooo, hoe is ’t? En ja, dat geflirt met apen is een beetje uit de hand gelopen. ,,Er zijn mensen, niet veel, die aan me vragen of ik het niet eng vind in deze tijd me als blanke jongen als aap te profileren. Dat vind ik tof, dan kan je een gesprek op gang brengen. In mijn beleving stammen we allemaal van de apen af dus ik zie het juist als een verbindende factor. Alsof je zoiets alleen mag doen als je zwart bent. Dat is pas racistisch, alsof zwarten allemaal apen zijn.”

Vorig jaar liet De Bruin voor het eerst van zich horen toen hij met beatmaker De Zelve de plaat De demoon – met een bijdrage van rapper Mulu – uitbracht. ,,Daarmee verwerkte ik mijn eigen problematiek, mijn drugsverleden waarmee ik wilde breken en erge gebeurtenissen die ik heb meegemaakt.”

Hij doelt op zijn kameraad Jesse van Wieren die in de nieuwjaarsnacht van 2016 op gewelddadige wijze om het leven werd gebracht in Kloosterburen. Het zette hem ertoe aan zichzelf bij elkaar te pakken, zijn verlegenheid opzij te zetten en de stap te wagen. ,,Ik deed het als therapie voor mezelf. Het was lekker de sores van me af te kunnen schrijven en zo zaken te verwerken. Toen ik daarmee klaar was, ben ik op Douwe afgestapt. Een dikke Grunninger met een Ethiopische vader, vandaar zijn kleurtje. Hij was eigenlijk wel klaar met rappers, vond het irritante lui die nooit wat afmaakten. Maar ik wilde juist graag wat afronden en zijn sound sprak me aan. En ja, hij noemde zich al Planet Monkey. Dan vraag je erom. Twee apenlovers uit Groningen, het moest zo zijn.”

Geen egotrip

Van het een kwam het ander. Nieboer werd als beatmaker door De Bruin gereanimeerd en zonder verwachtingen werkten ze aan Planeet van de aap . ,,We willen vrolijke muziek maken waarbij iedereen zijn zorgen vergeet, de mensen een feestje geven maar wel met een boodschap. Niet te zwaar, wel met een positieve ondertoon. Hiphop is vaak een ego-gebeuren, stoer doen om het stoer doen. Dat willen wij niet uitdragen. Wij zijn twee oudere aapjes die hiphop maken met een liefdevolle boodschap.”

Dat de muziek aanslaat, merkte het duo tijdens de eerste optredens. En toch is het daar nooit om te doen geweest. ,,Voor mij draait het erom als mens te groeien. Dat doe ik door muziek te maken. Het is een proces waarmee ik dichter bij de kern van wie ik echt ben wil komen. Dat heeft voor mij al gewerkt, het heeft eraan bijgedragen dat ik minder schaamte heb en me kwetsbaar en open durf op te stellen, zaken bespreek die ik anders moeilijker had gevonden te bespreken.”

De Bruin ziet voor hemzelf wel een toekomstige rol als jongerenbegeleider. ,,De muziek heeft mij zoveel gebracht, ik wil graag anderen helpen en zo een bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu