Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Kom knuffelen met ezels, help de molenaar of leef mee met de vluchtelingen Anas en Handun

Vliegenzwam. Foto: IVN

De herfstvakantie start dit weekend en daarom zijn er volop evenementen. Wat dacht je van speuren naar paddenstoelen, ontdek het verhaal van het hunebed, help het poparchief met hun inzameling of ga kaas proeven in Veenhuizen.

Kom knuffelen met ezels

De stichting Ezelwelzijn in Zwinderen houdt zondag van 13.00 tot 16.00 uur een open stalmiddag . Iedereen mag dan langskomen. Dus vind je ezels leuke dieren? Kom dan met ze knuffelen of geef ze een heerlijke borstelbeurt.

De stichting is te vinden aan de Verlengde Hoogeveensevaart nummer 69.

Het verhaal van het hunebed

Een gids van het OERmuseum vertelt zaterdag om 10.30 uur het verhaal van het hunebed . Samen wordt gekeken naar het hunebed en dan blijkt, dat daar veel over te weten en te vertellen valt. Het verhaal speelt zich 5000 jaar geleden af.

Je gaat mee in de tijd van de hunebedbouwers: van de eerste boeren, hun leven en cultuur, hun huizen en dieren, het landschap toen, van prachtig aardewerk. En natuurlijk krijg je antwoord op de vragen: hoe maakten ze een hunebed en waarom eigenlijk? Voor koffie en thee wordt gezorgd. Je mag een klapstoeltje meenemen.

Het verhaal wordt verteld bij het hunebed van Diever, Groningerweg (richting Landhotel).

Help de molenaar

Ieder jaar staat de molenaar van Molen de Weert in Meppel samen met de vrijwilligers klaar om een dag lang een heus kinderfeest te verzorgen op de molen. Zo kun je geschminkt worden als een heuse prinses, een stoere piraat of een toffe kikker. Daarna ga je samen met de molenaar mee op avontuur in de molen. Hier leer je hoe deze eeuwenoude machine werkt en krijg je uitleg over het malen van graankorrels.

Na afloop kun je koekjes bakken met meel van de molen of je creativiteit uiten door de gaafste brooddeegfiguren te versieren. Met een knipkaart van 1 euro kun je langs de activiteiten.

Veiling van antiek en curiosa

Op de deel van Museumboerderij de Karstenhoeve in Ruinerwold vindt zaterdag om 13.00 uur een veiling plaats. Vanaf een platte wagen wordt allerlei antiek en curiosa geveild.

Deze artikelen zijn vrijdag en zaterdag ochtend te bewonderen. Zilveren sieraden, comtoise klokken, antieke bijbels, plateel aardewerk, meubels. Er komt van alles voorbij.

Kaastour in Veenhuizen

Kaaslust is een ambachtelijke kaasmakerij, gevestigd in de gerestaureerde zuivelfabriek van Veenhuizen. Tot en met het eind van dit jaar kun je elke donderdag tot en met zondag de gerestaureerde zuivelfabriek bezoeken middels een videorondleiding .

Bij aankomst ontvangt je de QR-codes, die je via je smartphone scant. Je gaat vervolgens zelf op pad. In de video’s vertelt kaasmaker Jan je alles over de geschiedenis van Veenhuizen, het ontstaan van kaasmakerij Kaaslust en over het maken en rijpen van kaas.

Aan het eind ontvang je een kaasproeverij. Boeken via boeking.mijnactiviteitenplanner.nl/kaaslust .

Dino’s en bodemschatten in Delfzijl

Het MuzeeAquarium in Delfzijl is zaterdag een hele spannende plek, want die dag staat het museum in het teken van dinodag. Op de dag van de bodemschatten is er van alles te zien en te ontdekken op het gebied van archeologie, stenen, fossielen, mineralen en alles wat nog meer in de bodem te vinden is.

Je mag zelf zoeken met een metaaldetector, je kunt meedoen aan een dinospeurtocht en er zijn twee lezingen voor kinderen over de opkomst en ondergang van dinosauriërs door Koos Tap. Ook mag je je eigen gevonden stenen of fossielen meenemen om te laten bekijken door experts. Tijdens de dinodag is de entree gratis voor kinderen die een dino of hun opa of oma meenemen.

Inzamelmiddag poparchief

Poparchief Groningen heeft in de loop der jaren al heel wat informatie en items verzameld over bands, podia, festivals en dergelijke. Tegelijkertijd ontbreekt er nog veel. Heb je thuis iets liggen dat interessant kan zijn voor het Poparchief? Kom dan langs bij een inzamelmiddag.

Zaterdag is er een inzamelmiddag in het Cultureel Centrum in Zuidhorn van 11 tot 16 uur. Volgende week zaterdag kun je in Hoogezand bij het Kielzog Theater terecht.

Het verhaal van twee vluchtelingen: Anas en Handun

Jan Vermaning, Anita Jongeman en Jan de Roos spelen zondag om 16.00 uur bij Museum de Buitenplaats in Eelde het verhaal van twee vluchtelingen: Anas en Handun . Wiebe Pietersma schreef het stuk op de bekende muziek van Prokofjev’s Peter en de Wolf.

Het verhaal begint als volgt: Anas die buiten aan het spelen was, komt binnen omdat hij ergens in de verte gevechtsvliegtuigen hoorde aankomen. Die vliegtuigen hebben ook al eens in hun eigen stad bommen laten vallen. Samen met zijn moeder kruipt hij in de kelder van hun huis. Hier op deze plek voelen ze zich veilig. Mama vertelt hem dat ze de komende nacht stiekem op reis gaan; ze gaan vluchten, weg van de oorlog…

De voorstelling is gericht op kinderen van ongeveer 7 tot en met 12 jaar en wordt gespeeld in het kader van Oktobermaand Kindermaand. Kaarten zijn te bestellen via museumdebuitenplaats.nl.

Pompoenenfeest

Zondag 17 oktober vindt bij het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee het Pompoenenfeest plaats. Wie maakt het mooiste, liefste of griezeligste kunstwerk? En wie raadt het gewicht van de superpompoen? Het feest is van 10.00 tot 17.00 uur.

Speuren naar Paddenstoelen

Ken jij de parasolzwam, de geweizwam en het vuurzwammetje al? Word deze herfst paddenstoelexpert en kom samen met je (klein)kinderen naar paddenstoelen speuren.

Het IVN Westerkwartier organiseert morgen een paddenstoelen excursie in het Natuurschoonbos van Nietap van 13.30 tot 15.30 uur. De gidsen vertellen over het mysterieuze leven van paddenstoelen, welke giftig zijn of niet en de betekenis van paddenstoelen voor de natuurlijke kringloop in het bos. Met een spiegeltje ga je de onderkant van paddenstoel bekijken. Ook krijgt je een zoekkaart om zelf tijdens de wandeling mee te kunnen speuren.

Tijdens deze excursie gaan de kinderen apart op stap, waarbij op een meer speelse manier naar de paddenstoelen gekeken wordt. Het vertrekpunt is de parkeerplaats aan de Vagevuurselaan. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nlNieuws

Meest gelezen

menu