Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Beleef dansfilm 'Onderweg' of kom vliegeren tijdens het Vliegerfestival

Onderweg. Foto: Jaap Menses

Een dansvoorstelling op film over afscheid, een muzikale viering van de mooie dingen in het leven en een voorstelling over een vooruitstrevende vrouw; dit zijn onze tips voor het weekend.

Feministe avant-la-lettre

Courtisane van Schout bij Nacht ging deze week in première op Festival Noorderzon . De voorstelling is ook aanstaande zaterdag in Zuurdijk te zien. De voorstelling over de Franse schrijfster Louise Labé biedt inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie.

Labé was een tomboy, een feministe avant la lettre, rebelse vrouw en courtisane. Ze beschreef haar hunkering naar liefde in sonnetten en inspireert al vijf eeuwen lang componisten en dichters met haar werk.

Muzikale ode aan Billy Joel

In zijn solovoorstelling leidt Alexander Broussard de luisteraar door de carrière van muzieklegende Billy Joel. Aan de hand van de bekendste liedjes van Joel vertelt Broussard over de moeilijke beginjaren, de grote successen, de hoogtepunten en dieptepunten, de vrouwen en het onwaarschijnlijke vakmanschap van de muzikant.

In de kerk van Woltersum staan zondag twee concerten op het programma. Deze starten om 13 en 16 uur.

Opera op het Hogeland

Opera op het Hogeland brengt Cavalleria Rusticana naar De Buitenhof in Bedum. Tot en met zondag 22 augustus is de opera, die ooit haast bij toeval ontstond, te zien. Sinds de première in 1890 in Rome is de opera populair in Italië en ver daarbuiten. Het verhaal speelt zich af in de boerengemeenschap op Sicilië, waar zich dramatische gebeurtenissen ontrollen.

De cast bestaat uit Irene Hoogveld, Eric Reddet, Stina Åkerberg, Martijn Sanders en Lucia Meeuwsen. De opera staat onder leiding van dirigent Peter Bogaert en de regie is in handen van Brigitte Odett. De voorstelling begint om 20 uur, behalve op zondag; dan gaat de opera van start om 15 uur.

Rondleiding door de Abdijkerk

In de Abdijkerk van Aduard vinden elke dinsdag tot en met zondag rondleidingen plaats. Van 1192 tot 1594 stond in Aduard het grootste cisterciënzerklooster van Noord-Europa. De kerk was ooit de ziekenzaal van het klooster Sint Bernardushof en is een bouwwerk van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven.

Tijdens de rondleiding krijg je informatie over de geschiedenis van het klooster en de grote invloed van de abdij op haar omgeving. Na de rondleiding kan de expositie Van schrijfplankje tot schoolbord worden bekeken, die gaat over het onderwijs in Stad en Ommeland van 1200 tot 1800. Elk heel uur tussen 13.00 en 17.00 uur begint er een rondleiding. Vooraf aanmelden is vereist en kan via www.kloostermuseumaduard.nl.

Open Tuinen Weekend

Een groot aantal tuinen in provincies Groningen en Drenthe is lid van Groei & Bloei. Aanstaande zaterdag en zondag zijn tuinen van de afdeling Haren en Eelde geopend . Tijdens de Open Tuinen Estafette kunnen bezoekers tuinen bezoeken die een grote diversiteit aan planten en bloemen laten zien.

Zo is de Engelse Landschapstuin van familie Kazemier te bezoeken in Westerbroek. De tuin met sierplanten en een boomgaard heeft een Engelse uitstraling. Ook de tuin van Marie-Jose Tepe in Eelde is geopend, waar een lindeboom de bezoeker als eerste begroet en opent Annelies Beck in Haren de tuindeuren.

Breath of Freedom

Tijdens het concert onder de noemer Breath of Freedom laten musici Channe Visscher en Frank Wakelkamp liederen horen die het leven vieren. Na de lockdown vieren de musici wat zij extra zijn gaan waarderen. Samen met het barokensemble Margaretha Consort klinken liederen die speciaal voor het ensemble werden gecomponeerd.

Het programma van een uur gaat in première in Coevorden op 20 augustus in De Fabriek aan de St. Jansstraat. Het concert is de dag erop ook te beluisteren in het Drents Museum in Assen .

De Urban Sketchers in actie

In Galerie Paterswolde is de expositie Geschetst in volle gang. In het kader van het thema achter de expositie worden de Schetsdagen georganiseerd. De Urban Sketchers van Groningen en Friesland en de teamleden hebben al een dag zitten tekenen. Het resultaat daarvan is te bewonderen in de galerie.

Zaterdag 21 augustus kan men bij een bezoek aan de galerie de Urban Sketchers van Drenthe in en om de galerie live in actie zien van 10 tot 15 uur. Wie wil mag mee komen schetsen en zijn of haar tekenspullen meenemen.

Roman Patočka en Silvie Jezková

De bekende Tsjechische violist Roman Patočka treedt zondag op met pianiste Silvie Jezková in Museum Vosbergen . De twee laten werken van onder meer Debussy, Tartini en Grieg horen.

Patočka is al diverse keren ontvangen op het podium van het museum. Inmiddels is hij een bekend solist en concertmeester van het Praags Symfonie Orkest. Het concert van aanstaande zondag start om 20 uur.

Eindeloos vliegeren op het Vliegerfestival

Op vrijdag, zaterdag en zondag vindt het Vliegerfestival in Emmen plaats. Op alle dagen kunnen bezoekers vrij vliegeren van 7 uur ‘s ochtends tot 23.30 ‘s avonds. De officiële opening vindt op vrijdagavond plaats.

Ook is er countrymuziek te beluisteren en zijn er op zaterdag en zondag poppentheater, spelletjes, workshops en nog veel meer.

Onderweg naar afscheid

Onderweg is een nieuwe theater- en dansvoorstelling uit de koker van Stichting Danshuis Noord. De voorstelling werd gecreëerd door theatermaakster Janneke Bruggink en choreografe Maxime Landstra en speelt rondom het thema ‘afscheid’.

Aan de voorstelling is twee jaar gewerkt, maar omdat een optreden steeds uitbleef door corona, besloot Danshuis Noord om de voorstelling te vertalen naar het medium film. De dansfilm, die werd vastgelegd door Roger Muskee, is nog op 21, 25 en 27 augustus te zien in de Sint-Bonefatiuskerk van Vries.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .

Nieuws

Meest gelezen

menu