Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Bezoek de Farmers Market, kom appels plukken of wandel door historische natuur

Elise Dupont. Foto: Foppe Schut

De herfst is een terugkerend thema voor verschillende activiteiten dit weekend. Kom pompoenen of appels plukken, bezoek de Farmers Market of vier de overgang naar de herfst tussen de planten en stinzenbollen.

Plantjes met een gloednieuw leven

Ieder jaar organiseert Groei & Bloei een plantenruilbeurs om planten een kans op een tweede leven te geven. Plantenliefhebbers kunnen hun plantjes meenemen en deze voor andere exemplaren ruilen.

De Plantjes en Stekjes Ruilbeurs biedt de mogelijkheid om goedkoop een nieuwe groene aanwinst te scoren. Ook kunnen bezoekers op de ruilbeurs terecht met al hun prangende vragen over hoe planten het beste verzorgd kunnen worden. De ruilbeurs vindt zaterdag plaats bij hoveniersbedrijf Millefleurs in Hoogeveen.

Twee muziekduo’s in Amen

Het duo Opera Alaska treedt zaterdagavond op bij de Amer . Marien Dorleijn en Marzio Scholten kwamen elkaar tegen bij Ikea en besloten vervolgens samen muziek te gaan maken. Dorleijn en Scholten delen een liefde voor songwriting, apparatuur en muziek maken.

Zondagmiddag is het de beurt aan de Duitse gitaarhelden Gregor Hilden en Richie Arndt , speciaal voor liefhebbers van elektrische blues. Het duo brengt eigen nummers, maar ook songs van helden die hen geïnspireerd hebben, zoals Peter Green, Buddy Guy, Herman Brood, Jimi Hendrix en The Allman Brothers Band.

Fabriekssessie met Dilana en Jeff Zwart

Dilana en Jeff Zwart komen dit weekend naar Coevorden voor een Fabriekssessie . In De Fabriek laat het duo een mix van originele- en cover nummers horen.

Dilana, onder andere bekend van haar optreden bij The Voice of Holland , bewandelt met haar songwritingpartner Zwart de paden van pop en rock. Hierin maakt ze ook kleine uitstapjes naar country en reggae.

Terug in de tijd met foto’s kijken

Tijdens de fotokijkdagen Hoogeveen gekiekt kunnen bezoekers terug stappen in de tijd. Op vijf zondagmiddagen zijn geïnteresseerden welkom in de bibliotheek om foto’s te bekijken binnen verschillende thema’s, met foto’s van Hoogeveen en de buitendorpen.

De vrijwilligers van de bibliotheek geven uitleg en praten gezellig mee over vroeger. Aanstaande zondag is het thema De Hoofdstraat in beeld vanaf 1900. Bezoekers mogen ook zelf foto’s meenemen.

Afsluiting van het seizoen met Herfstsonate

Onder de noemer Herfstsonate zijn zaterdag en zondag diverse specialisten op het gebied van planten en tuinen aanwezig bij Kwekerij De Kleine Plantage, voor een feestelijke afsluiting van het seizoen . Schrijfster Ria Loohuizen brengt boeken mee over de oogst van de herfst en over paddenstoelen.

Ook is antiquariaat Bij Tij en Ontij aanwezig met verschillende tuinboeken. Naast voldoende leesvoer zijn biologische kwekerijen De Cruydt-Hoeck en Arborealisa aanwezig met zaden, stinzenbollen en heemplanten.

Pompoenen plukken bij de Farmers Market

Trek de laarzen aan en kom dit weekend pompoenen plukken in de Oldambtster klei . Op het plukveld aan de Huningaweg 19 in Oostwold teelt boerderij De Nieuwlandse Akker dit jaar voor de tweede keer volledig biologische pompoenen.

Na het plukken kan de Farmers Market bezocht worden, waar standhouders staan met lokale producten en zelfgemaakte lekkernijen. Kinderen kunnen tegen een kleine vergoeding knutselen. Ook zijn er voor hen spelletjes te doen op het veld.

Bezinning met De Dichtclub in de kroeg

Iedereen die behoefte heeft aan een stukje bezinning in de vorm van poëzie kan zondagmiddag terecht bij de Kroeg van Klaas . Leden van De Dichtclub laten op het podium eerder geschreven werk en minimaal één nieuw gedicht horen.

Deelnemers van de club zijn André Degen, Renée Luth, Jirke Poetijn, Sylvia Dragtstra, Rik Andreae, Myron Hamming, Hubert Klaver, Lilian Zielstra, Esmé van den Boom, Richard Nobbe, Annegreet Bos, Rachel Raetzer, Michael ter Maat en Olivier van Eijk.

Op zoek naar vintage op de Vlooienmarkt

Op zoek naar vintage en unieke items? Op de Vintage- en Vlooienmarkt in Eelde kun je op jacht naar de mooiste vintage spullen. Het heeft even geduurd, maar na anderhalf jaar vindt de vlooienmarkt weer plaats in de Flowerdome.

In de grote hal staan standhouders twee dagen lang klaar met hun snuisterijen.

Appelfeest en fruit-pers-dag bij Smeerling

Zaterdag is het Appelfeest en fruit-pers-dag bij Smeerling in Onstwedde . Iedereen die de oogst binnen heeft kan met geplukt fruit langs de mobiele pers gaan om sap te laten persen of een apple-experience beleven. Om de oogsttijd te beleven wordt er een wandeling georganiseerd.

De route loopt door het dal van de Ruiten A, richting drankenspeciaalzaak Bij Thijs in Vlagtwedde, waar Thijs Dijkstra een speciale appeldranken proeverij verzorgt. De wandeling start en eindigt bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. Opgeven voor dit appel wandel arrangement kan tot vrijdag via info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl.

Engelse muziek in een historisch landschap

Baroktrio La Rondinella strijkt zondag neer bij Bezoekerscentrum De Wieden en laat daar na afloop van een natuurwandeling romantische muziekstukken horen. De wandeling onder leiding van natuurgids gaat door het unieke bewaard gebleven landschap van De Wieden en over het drijvende vlonderpad.

Na de wandeling kunnen deelnemers luisteren naar oud Engelse muziek, gespeeld op historische instrumenten. La Rondinella bestaat uit Elise Dupont (barokviool), Anne-Linde Visser (viola da gamba) en Asako Ueda (theorbe en barokgitaar). Tijdens het concert komen stukken van Nicola Matteis en Matthew Locke voorbij; ook speelt het trio een selectie van dansen en grounds van John Playford.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Nieuws

Meest gelezen

menu