Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Naar de wereld van de Zonnekoning, in de kronkels van Carmiggelt of een opleiding tot hulppiet

Ensemble Odyssee - Les Caractères de la Dance. Foto: Archief Uitservice

Het Ensemble Odyssee duikt in de wereld van de Zonnekoning, Doctor Zhivago wordt naar het podium gebracht, in het Stadspark worden kinderen opgeleid tot hulppiet en de kronkels van Simon Carmiggelt worden in een toneelvoorstelling neergezet.

Tobias Borsboom speelt Debussy, Schubert, Liszt en Godowski

Zaterdag laat pianist Tobias Borsboom werken van Debussy, Schubert, Liszt en Godowski horen in de Kerk van Peize. Zondag speelt hij het concert nogmaals in de Dorpskerk van Haren. Als winnaar van de Dutch Classical Talent Award speelt Borsboom sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs.

Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest en recent met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals laten zijn belangstelling voor hedendaagse muziek duidelijk horen.

Over de kronkels van Simon Carmiggelt

Helmert Woudenberg speelt dit weekend twee solovoorstellingen. Zaterdag speelt de acteur Carmiggelt , over een man die door de stad slentert en in komische situaties belandt. Het stuk is gebaseerd op Simon Carmiggelt’s kronkels; korte verhalen en levensschetsen die deze schrijver van 1947 tot 1975 dagelijks schreef.

Zondag laat Woudenberg zijn acteerkunsten zien in Fluiten in het Donker . Dit is de tweede voorstelling die Woudenberg maakte over Simon Carmiggelt. De toneelvoorstellingen zijn apart van elkaar te bezoeken maar kunnen ook allebei bijgewoond worden.

Kerstmuziek met Festival of Lessons and Carols

Het Koorschool Drenthe en het Martini Jongenskoor Sneek vieren het Festival of Lessons and Carols. Tijdens het concert worden bekende en minder bekende kerstliederen ten gehore gebracht. Traditiegetrouw worden in de periode van Advent deze Lessons and Carols gezongen in Engelse kerken.

Het concert van zaterdagavond in de Stefanuskerk van Westerbork staat onder de muzikale leiding van Arian van der Mark. Opgeven kan via [email protected]

Alles over natuur- en landschapsfotografie

Andre Brasse geeft zaterdagmiddag een lezing over natuur- en landschapsfotografie bij Hotel onder de Linden in Roden. In de lezing vertelt Brasse over zijn kijk op natuurbeleving door de lens van de camera.

Hij doet dit aan de hand van foto’s en vertelt erbij over zijn ‘toevallige ontmoetingen’ in het veld. De lezing is inclusief een kop koffie of thee en iets lekkers. Opgeven kan via 0505019021 of [email protected]

Schilder zelf een boeddha

Zondag kunnen boeddhaliefhebbers een boeddha schilderen in een workshop onder leiding van internationaal bekend kunstenaar Tashi Norbu. Vooraf vindt er een Tibetaanse meditatie plaats om succes te brengen aan de deelnemers. Norbu vertelt vervolgens meer over de betekenis van kleuren in een boeddha en hoe men een persoonlijke boeddha het beste kan vormgeven.

Opgeven voor de workshop, die in het Museum voor hedendaagse Tibetaanse kunst in het Rensenpark te Emmen plaatsvindt, kan via [email protected]

Wegdromen bij Lara en Doctor Zhivago

Wie droomde niet weg bij Doctor Zhivago toen de met vijf Oscars bekroonde film in de filmzalen speelde? Of las het gelijknamige boek waarvoor schrijver Boris Pasternak in 1958 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving? Vrijdagavond wordt het verhaal van Doctor Zhivago en Lara verteld op het podium van VanBeresteyn.

Gitarist Hans Visser en accordeonist/zangeres Irene Filippova laten de roman het decor vormen waartegen zij de levens van Pasternak en Doctor Zhivago proberen te ontrafelen. Met op een groot scherm geprojecteerde beelden en tweetalige songs – in het Russisch en Nederlands – brengt het duo deze klassieker op bijzondere en eigenwijze tot leven.

Hulppiet worden met de hulp van Pietenhunt

Door corona kunnen niet alle pieten naar Nederland komen. Daarom heeft Treasure Events, in samenwerking met Regelpiet, besloten om hulppieten te gaan opleiden. De opleiding bestaat uit twee onderdelen: zoek alle pieten met het oplossen van puzzels en doe bij de piet een hulppietenoefening om een nog betere hulppiet te worden.

De Pietenhunt vindt zaterdag plaats in het Stadspark van Groningen en is een wandel-puzzeltocht voor het hele gezin. Aanmelden kan via www.treasure-events.nl.

Landschap schilderen zonder kwast

Kan men schilderen zonder kwast? Hoe ziet dat er eigenlijk uit? In de workshop van Renze Dijkema kunnen (aspirant) schilders aan de slag met de workshop Landschap zonder kwast. Een landschap is in vlakken op te delen; de lucht, de grond en alles wat daartussen staat. Om de ruimte en het licht te schilderen, is het goed mengen van een paar kleuren het belangrijkste.

Deelnemers werken alleen met olieverf, een palet en een paletmesje op karton van 15 x 20cm. In de workshop leren deelnemers hoe ze een palet kunnen mengen en stap voor stap naar de juiste kleuren kunnen werken. De workshop vindt zondag plaats bij Vrijdag aan de Walstraat 34 in Groningen.

Winterwandeling over de Polder Breebaart

Zondag vindt er een winterwandeling plaats van het Groninger Landshap. De wandeling gaat van de polder Breebaart naar de zeedijk, waarbij een stuk over de zeedijk wordt gelopen langs de Punt van Reide en de bunkers bij Fiemel terug naar Bezoekerscentrum Dollard.

Onderweg vertelt de gids graag over het rijke verleden van het Reiderland, het ontstaan van de Dollard en later polder Breebaart en de betekenis van dit gebied voor diverse vogelsoorten.

Naar de wereld van de Zonnekoning

Zondag komt het Ensemble Odyssee met zes musici en een barokdanseres naar de Lutherse Kerk in Groningen. Op het programma staan dansmuziek en instrumentale tussenspelen uit het Versailles van de Zonnekoning, Lodewijk de 14e. Er komen stukken voorbij van Jean-Baptiste Lully, die de dansdromen van Lodewijk deed uitkomen.

Ook speelt het Ensemble Les Caractères de la Danse van componist Jean-Féry Rebel. Met dit stuk schiep de componist een nieuw genre; het stuk was geschreven voor één danseres die een snelle opeenvolging van kortere delen met ingrijpende karakterwisselingen uitvoerde. Het stuk bereikte een grote faam dankzij de uitvoeringen van Mademoiselle Prévost en werd geregeld door andere componisten gekopieerd.


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .


Wegens de onlangs aangescherpte coronamaatregelen is het mogelijk dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu