Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Pompoenen, Middeleeuwse taferelen, sneakers en tweedehands boeken

Halloween Pompoen maken. Foto: Shutterstock

Bezoek de middeleeuwse markt Samhain Fantasy, maak een pompoen voor Halloween, neem een kijkje bij Sneakerzone, bezoek theatervoorstellingen in een donker bos of ga op zoek naar dat ene nieuwe favoriete boek tussen duizenden tweedehands boeken. Dit weekend staat er in Groningen en Drenthe weer genoeg op het programma.

Rapalje, Flannery Celtic en Saor Patrol op het Folk Festival

Het Celtic Folk Festival bevat het beste van het Rapalje Zomerfolk Festival. Typerend voor de artiesten van het festival is dat zij ruige folkmuziek combineren met romantische ballads.

De Kelten waren strijders en de passie knalt dan ook van het podium tijdens dit festival. Band Flannery luidt het festival in, waarna optredens volgen van Rapalje en Saor Patrol. Het festival is vrijdag ook via livestream te volgen.

Twee festivals in één met Taribush Wintertijd

Het Taribush Wintertijd Festival bestaat uit twee festivals; overdag is het een wandelfestival en ‘s avonds gaat de Nacht van Taribush van start. De wandelroutes zijn 10,18 en 25 kilometer lang en doorkruisen het Nationaal Park Dwingelderveld. Onderweg kunnen wandelaars luisteren naar live muziek of ergens een hapje eten.

In de avond is er ook live muziek en vinden er theatervoorstellingen plaats. Zo is Dirk is Dood van de partij met een theaterwandeling, bestaande uit zo’n 10 mini theaterstukjes in het donkere bos. Deze theatrale ode aan de nacht doet denken aan Kuna-kampvuursessies, waarbij een intieme sfeer voorop staat.

Bomen snoeien op het Vruchtbomen- en Snoei-Festival

Tuingoed Foltz in Meeden staat zaterdag en zondag in het teken van het Vruchtbomen- en Snoei-Festival. Op het festival is een royaal aanbod van oude fruitrassen en ambachtelijk tuingereedschap aanwezig.

Zo zijn er een grote collectie vruchtbomen en kleinfruit, waaronder veel oude appel-, peer- en pruimrassen, en minder bekende soorten als kwee, Nashi-peer en mispel te vinden. Om 11 en 15 uur vinden snoeidemonstraties plaats. Ervaren hoveniers geven tekst en uitleg over de do’s & don’ts van het snoeien van vruchtbomen.

Zelfgemaakte kinderkleding en babyartikelen

Zaterdag vindt van 9.30 tot 12.30 uur de Baby- en kinderkledingbeurs plaats in Wijkcentrum ‘t Markehuus. Naast tweedehands baby- en kinderkleding en speelgoed staan er ook tafels klaar met nieuwe zelfgemaakte kleding of babyartikelen.

Diana’s Fotografie is aanwezig voor mini fotoshoots met kind(eren) en kinderopvang Kideo is er om kinderen te vermaken; kinderen worden geschminkt of kunnen erop los knutselen.

Tweedehands boeken in de verkoop

Boekenwurmen kunnen vrijdag en zaterdag terecht in Westerbork. Na twee jaar boekenverkoop voor goede doelen gaat het Boekenpunt aan de Hoofdstraat sluiten wegens een verandering in de bestemming voor het gebouw.

De organisatie van het Boekenpunt is op zoek naar een nieuwe locatie. Bij de boekenverkoop, die tussen 11 en 16 uur te bezoeken is, zijn duizenden boeken te vinden. Ook de opbrengsten van deze laatste verkoop gaan naar het goede doel.

Open sessie voor muzikanten

Tijdens de open sessie in Sleen zijn muzikanten zaterdagavond meer dan welkom om muziek te komen maken. Er staan al enkele instrumenten klaar voor gebruik, zoals drums, basgitaar, akoestische gitaar, elektrische gitaar en elektrische piano.

Deelnemers mogen echter ook hun eigen instrument meenemen om een stukje muziek te laten horen. Alleen optreden mag, maar het kan ook met eigen band of met de muzikanten van de huisband van De Linde Sleen.

Sneakers spotten in de Suikerfabriek

Sneakerzone is het grootste sneaker en urban lifestyle event van het Noorden. Zondag strijkt het evenement neer in de Groningse Suikerfabriek.

Tijdens deze editie zijn er weer exclusieve sneakers, urban art, streetwear, discussiepanels, (cleaning)workshops, dj’s, urban-entertainment, eten en drinken te vinden. Ook internationale standhouders, uit Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg, zijn aanwezig.

Herfstwandeling door de Emmerdennen

Wandel onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer door de Emmerdennen. Zondag kunnen wandelliefhebbers meer te weten komen over de natuur, cultuurhistorie en het ontstaan van de plek die door omwonenden ‘Klein Zwitserland’ wordt genoemd.

Het bos heeft oude zandduinen en het Haantjeduin vormt met zijn 27 meter boven NAP een van de hoogste toppen van de Hondsrug. De wandeling is geschikt voor jong en oud.

Middeleeuwse taferelen op Samhain Fantasy

Dit weekend vindt in Slochteren Samhain Fantasy plaats. Op deze Keltische middeleeuwse fantasy markt lopen bezoekers en kraamhouders rond in middeleeuwse kledij.

De markt is verdeeld rondom het Koetshuis van de Fraeylemaborg, de Engelse tuin en de grascirkels tussen de bruggen. Tijdens de markt treden vele artiesten op, zoals een troubadour die de bezoekers met zijn luit vermaakt, een goochelaar, een accordeonist en een zwaardvechter.

Pompoen maken voor Halloween

Zondagmiddag kunnen kinderen, die oud genoeg zijn om met een mes om te gaan, een pompoen omtoveren tot een Halloween-pompoen. De workshop vindt plaats op het Kultuureiland Damsterplas en start zondag om 14 uur.

De veldkeuken, waar koffie, thee, warme chocomel en een punt appeltaart te koop zijn, is open voor ouders of begeleiders die meekomen. Na afloop is er de mogelijkheid om bij een kampvuurtje een kop biologische pompoensoep met brood te eten. Daarnaast worden de laatste biologische pompoenen te koop aangeboden.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu