Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Tien tips voor leuke uitjes

Scrooge - een muzikale kerstvertelling. Foto: Archief Uitservice

Kom kijken naar de lichtjes op het platteland, bezoek een theatervoorstelling met mopperpot Scrooge in de hoofdrol of luister naar een kerstserenade aan eigen voordeur.

Het platteland in kerstsfeer

Om met een warm gevoel de kerstdagen in te gaan pakken ook dit jaar boeren en tuinders uit met kerst. Men kan van vrijdag tot en met zondag in eigen omgeving een uitstapje maken op het in kerstsferen verlichte platteland, met uitzicht, boerderijen en streekproducten.

Activiteiten worden in verschillende vormen georganiseerd. Van verlichte boerderijroutes en verlichte trekker optochten tot routes waarbij deelnemers een eigen kerstpakket kunnen verzamelen en activiteiten op het erf bij boeren en tuinders.

Nacht van het Wad online en in het echt

Zaterdag 18 december vindt de Nacht van het Wad plaats. Er worden diverse activiteiten georganiseerd langs de waddenkust en online. Van 17.00 tot 18.00 uur, het weekend voorafgaand aan de kortste dag van het jaar, organiseert Nacht van het Wad een online donkertebelevenis met Alex Hin en Richard Boerop. Hin, sterrenkundestudent aan de Rijksuniversiteit Groningen, laat zien hoe we door de eeuwen heen onze sterren verkenden.

Het lijkt alsof er steeds minder sterren zijn, maar in werkelijkheid is de sterrenhemel veel mooier dan we eigenlijk verwachten. Daarna spreekt Boerop, van Clafis Ingenieus, over het belang van donkerte voor de flora en fauna. Wat kan men doen om lichthinder te voorkomen en daarmee de flora en fauna te beschermen? Meer informatie over de livestream en een overzicht van alle activiteiten is terug te vinden op nachtvanhetwad.nl/activiteiten.

Lichtjesroute in en om Rolde

In en om Rolde vindt er vrijdag en zaterdag een Lichtjesroute plaats. Boeren en tuinders in de omgeving van Rolde hebben een verlichte autoroute uitgestippeld om hun bedrijf in de schijnwerpers te zetten. Mensen kunnen de route met hun eigen auto rijden en gaan daarbij langs of zelfs over het terrein van de landbouwbedrijven.

De auto-audiotour is 35 km lang en gaat langs of over het erf van verlichte bedrijven en huizen in Amen, Grolloo, Vredenheim, Marwijksoord, Nooitgedacht, Rolde, Nijlande, Eldersloo en Ekehaar. Via de izi.travel app wordt informatie gegeven over de bedrijven op de route. Volg de routebordjes, die voorzien zijn van een koe op de fiets. Er kan op elk punt worden gestart.

Vierstemmige kerstserenades aan de voordeur

Het is bijna kerst, iedereen zit veel thuis bij de kachel en de lichtjes zijn al aangestoken. Om extra sfeer te brengen komen The Christmas Sisters op aanvraag langs de voordeuren voor een voordeurserenade. Het a capella kwartet brengt swingende en vierstemmige kerstklassiekers naar huizen binnen een straal van twintig kilometer van Assen.

Iedereen die graag een kerstserenade wil en buiten de straal van twintig kilometer woont kan ook informeren naar de mogelijkheden via info@thechristmassisters.nl. Maar zij kunnen ook naar een concert komen op zondag 19 december. In de kerk van Grolloo geven The Christmas Sisters namelijk om 13, 14:30 en 16:00 uur een kerstconcert.

Miranda van Kralingen en Yoram Ish-Hurwitz

Zondag 19 december geven Miranda van Kralingen en Yoram Ish-Hurwitz twee klassieke concerten bij Museum Vosbergen in Eelde. Van Kralingen is een wereldwijd beroemd concert- en operazangeres die op alle grote podia ter wereld optreedt. Ze had rollen in vrijwel alle grote opera’s en trad op met kamermuziek ensembles en in het theater.

Ze neemt de luisteraar mee op een muzikale reis door haar leven, onder pianobegeleiding van Ish-Hurwitz. Tijdens het concert komen er liederen van Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Hugo Wolf, Eric Satie en Jules de Corte voorbij. Ook worden er enkele kersttraditionals ten gehore gebracht en leest de zangeres een paar originele kerstverhalen voor.

Bach junior en senior in één programma

Het Luthers Bach Ensemble staat na een periode van bijna twee jaar weer op het podium. Dit weekend laten de musici in de A-Kerk van Groningen en de Nicolaikerk van Appingedam werken van Bach en Corelli horen, onder de titel Magnificat - Zo vader zo zoon .

Tijdens het programma hoort het publiek Magnificat BWV243 van Carl Philipp Emanuel Bach, die dit stuk vlak voor de dood van zijn vader, meestercomponist Johann Sebastian Bach, voltooide. Tijdens het concert komt ook Cantate V uit het Weihnachts-Oratorium van Bach senior voorbij en wordt Concerto Grosso in G pour la Nuit de Noël van Arcangelo Corelli gespeeld.

Kleine editie van WinterWelVaart

Een grote editie van het feestelijke festival WinterWelVaart zit er dit jaar niet in. De organisatie gaat in plaats daarvan voor een kleine editie in de stad Groningen. Historische schepen de Verwondering, Nicolaas Mulerius, Willem Jacob, Pelikaan en Jantje meren dit weekend aan bij de Hoge der A.

Het stukje binnenstad waar alles draait om de ‘A’, het A-Kwartier, de A-Brug, de Astraat, de Akerk en het Noordelijk Scheepvaartmuseum (het toekomstige Museum aan de A), bieden een weekend lang een podium voor theater, muziek, poëzie, lezingen en workshops. Het thema is ‘trots op de Groninger A’s’.

Kunst en midwinterhoorn bij Kerst Kunstroute

De Kerst Kunstroute is een sfeervolle route in en rond Westerwolde met in de hoofdrol een verscheidenheid aan kunstuitingen. Bezoekers ontdekken hoe het gebied de inspiratiebron is voor de vele kunstenaars die in dit gebied werkzaam zijn.

De route is van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur te rijden. Sjoerd Visser brengt op diverse locaties de klanken van de midwinterhoorn ten gehore.

Surrealisme in verschillende levensvormen

Simon Sänger werd in 1999 in Bremen geboren. De jonge kunstenaar studeert sinds 2019 Design aan de Academie Minerva te Groningen en laat in zijn werk reflecties van zijn interessegebieden zien. Zijn werk is veelal een mengsel van verschillende levensvormen en voorwerpen uit het verleden.

Met de surrealistische kenmerken die in zijn schilderijen terugkomen wordt een combinatie van fantasie en realiteit gevormd. De expositie is vanaf 17 december te zien bij Galerie Wiek XX in Bad Nieuweschans. De galerie is open van vrijdag tot en met zondag van 12 tot 17 uur.

Mopperpot moet veranderen binnen de feestvreugde

Loek Boer brengt zondag samen met Marja ‘t Hart-Wijnhorst (fluit en zang) en Wim Oostenbrink (piano) het verhaal van Scrooge naar het podium van De Tamboer in Hoogeveen. Ebenezer Scrooge is een van de bekendste creaties van Charles Dickens. De mopperpot is gierig en eigenlijk altijd onvriendelijk. Waar hij verschijnt daalt de feestvreugde, zelfs met Kerstmis.

Maar dan krijgt hij op kerstavond bezoek van zijn overleden compagnon Jacob Marley, die hem vertelt dat drie kerstgeesten hem zijn leven zullen tonen: de geest van het Verleden, het Heden en de Toekomst. Zij voeren hem mee en laten hem beelden uit zijn leven zien. Als die tot hem doordringen, beseft Scrooge dat hij moet veranderen.


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Wegens de onlangs aangescherpte coronamaatregelen is het mogelijk dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

menu