Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Tien tips voor leuke uitjes

Luisterwandeling. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

De theaterdeuren worden op een kiertje gezet, de instrumenten worden gestemd en de barkrukken worden klaargezet. Nu de coronamaatregelen langzamerhand versoepeld worden is het tijd om eindelijk weer wat cultuur op te snuiven.

Matinee in ’t café met The Woods

Joris Bos komt op verzoek van vaste bezoekers die in 2013 en 2014 optredens van de JeeBee bluesband meemaakten weer naar Peize. Inmiddels speelt Bos als gitarist bij The Woods. Zondag is er in Café Ensing een optreden te bezoeken van deze band. The Woods komt voort uit het powertrio JeeBee welke al meer dan 20 jaar actief is in het Nederlandse blues en rock circuit.

Na hun debuut op het Texel Bluesfestival werden de heren uit het Noorden uitgeroepen tot de verassing van het festival. The Woods bestaat uit Bos (gitaar en zang), Martijn Drijfhout (bas), Johan Zielstra (toetsen) en Pieter Dokter (drums). Het concert van zondagmiddag begint om 16 uur.

Jong talent van het Prins Claus Conservatorium

Er is genoeg muzikaal talent in het Noorden. Om dat nog maar eens te bevestigen laten de jonge musici in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium zondagmiddag een programma horen. In de Stefanuskerk van Beilen komen de muziektalenten bijeen om te laten horen wat ze hebben opgestoken van hun lessen op hoog niveau door conservatoriumdocenten.

Bezoekers kunnen tijdens het concert genieten van een tiental van een gevarieerd klassiek programma waarbij instrumenten als piano, viool, cello en euphonium worden bespeeld. Ook is er zangtalent aanwezig. De jonge musici worden op de vleugel begeleid door Victoria Dmitrieva.

Onontdekte kunst: Off the beaten Art

Altijd al eens onontdekte kunst willen vinden? De route Off the beaten Art biedt deze mogelijkheid. De kunstroute loopt langs ongebaande paden met onderweg kunst die makkelijk over het hoofd is te zien. De eigenzinnigheid van Groningen is duidelijk zichtbaar tijdens de route.

Wandel door de sluipdoor steegjes vol streetart en laat je verrassen door de bijzondere ondernemers in de stad. Schroom niet zelf ook een beetje rebels te zijn; kijk gerust verder dan de kunstobjecten die worden uitgelicht op de route.

Avonturen in de nacht

Zin in een spannend avontuur? Loop dan de wandeling Nachtkijkers van Drenthe Hikes, een vreemde wandeling in de nacht. De wandeling is namelijk niet zomaar een wandeling, maar stiekem het de toelatingstest voor Nederlands bekendste, onbekende vereniging de Nachtkijkers. De nachtelijke route is vol interessante weetjes en vreemde opdrachten. Het ene moment gaat het over het universum, dan weer over kleine kevertjes. Je weet dus op geen enkel moment wat je kunt verwachten.

Wie de route voltooit is Nachtkijker-lid voor het leven. Je loopt deze avondwandeling vol ‘zwarte humor’ met behulp van de app Shary. Na reservering krijg je de bijbehorende spelattributen zoals het opdrachtenvel, een UV-pen en oplichtende steentjes gratis thuisgestuurd. De route kan worden gelopen vanaf het moment dat de schemering invalt en is zo’n 7.5 km lang. Startplaats is bij het beeld De Juffer van Batinghe in Dwingeloo.

Bevriende musici spelen DUO²

Twee duo’s, namelijk het pianoduo Amacord en het vioolduo Brackman/Le Coultre, slaan de muzikale handen ineen voor het concert DUO². Pianisten Ivana Alkovic en Maarten den Hengst maakten met elkaar kennis in Wenen en vormden al snel het duo Amacord. Het duo staat bekend als een van de meest veelzijdige pianoduo’s in Nederland.

Violisten Tim Brackman en Floor Le Coultre ontmoetten elkaar al op jonge leeftijd bij de Academie voor muzikaal talent. Sinds 2013 vormen zij een duo en ontdekken ze steeds meer repertoire voor viool/(alt)viool. Voor het programma in Peize, zondag om 13.30 en 145.30 uur, is Le Jardin Féerique (de Tovertuin) de inspiratiebron voor een samenwerking tussen de bevriende duo’s.

Digitaal naar dieren speuren in het bos

In de bossen en velden van Groningen zitten allerlei dierenkaarten verstopt. Met de gratis Perfect Earth Animals app kunnen kinderen op zoek naar allerlei soorten dieren. Zo kunnen ze samen met hun ouders of grootouders de natuur ontdekken. Kies een wandeling en open bij het startpunt de app.

Wanneer je binnen vijftig meter van een verstopte dierenkaart komt, wordt deze toegevoegd aan de verzameling op je telefoon. De digitale speurtocht leert kinderen over de natuur en de verschillende dieren die in Groningen leven.

Meindert Talma en vrienden vieren 25-jarig jubileum

Deze maand is het 25 jaar geleden dat het debuutalbum van Meindert Talma Hondert Punten werd gepresenteerd bij Poppodium Vera. Talma beschouwt dit historische moment als de start van zijn muziek carrière. Het jubileum wordt dus uitbundig gevierd in het Groningse poppodium met negen optredens dit jaar waarin Talma zijn albums integraal laat horen. Negen Noord Nederlandse acts verzorgen het voorprogramma.

Aanstaande zondag is het de beurt aan ZEA om te openen voor Talma. Dit solo-project is van de in Amsterdam wonende Fries Arnold de Boer. Janpier Brands, Janke Brands, Nyk de Vries, Herman Grimme en Johan Kooi spelen samen met Talma zijn debuutalbum en het album Ferhûddûker uit 1998.

Van Bach tot Bowie in de binnenstad

Muziekliefhebbers die ook nog eens van wandelen houden kunnen zich wagen aan een muzikale stadswandeling van bijna zes kilometer door Groningen. Tijdens de multimediale wandeling Van Bach tot Bowie, een initiatief van Spot Groningen, bezoekt men de belangrijkste plekken van toen en nu. In de tour gidsen voormalig klassiek programmeur Yvonne van den Berg en muziekjournalist Peter van der Heide wandelaars door vier eeuwen muziekgeschiedenis.

Dit doen zij aan de hand van kleurrijke verhalen en muziekfragmenten. Wandelaars kunnen de tour op ieder gewenst moment en op elke plek starten. De benodigdheden zijn slechts een telefoon met koptelefoon. Het audiofragment start automatisch wanneer wandelaars bij een punt aankomen.

Detective spelen in Groningen

De stad Groningen is een plek waar meer dan genoeg avonturen te beleven zijn. Ga de uitdaging aan met de hele familie of met een stel vrienden en doe een van de speurtochten door de stad. Waag je aan het detectivespel, een stadsspeurtocht of de codekraker. Zo kun je zowel je brein als je benen trainen.

Alle speurtochten starten op de Grote Markt en zijn online te boeken. Je kunt starten op ieder gewenst moment in teams van twee tot zes personen en op je eigen tempo op pad gaan. Tijdens de speurtocht is ook een interactieve speur app en telefonische helpdesk beschikbaar.

Luisteren, wandelen en leren over de geschiedenis

Er zijn verschillende manieren om de Drentse natuurbegraafplaatsen Mepperdennen en Hillig Meer te ontdekken. In plaats van georganiseerde groepswandelingen is er nu ook de mogelijkheid om via een luisterwandeling kennis te maken met deze natuurbegraafplaatsen in Meppen en Eext.

Met de gratis te downloaden luisterwandel-app maak je kennis met de historie van deze gebieden en wordt er uitgebreid verteld over natuurbegraven. De audiowandeling is zelfstandig te lopen. Op mepperdennen.org/luisterwandeling en op hilligmeer.nl/luisterwandeling vind je alle informatie over de nieuwe app en hoe je deze kunt downloaden. De wandelingen starten vanaf de parkeerplaats en duren ongeveer 50 minuten.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Wegens de coronamaatregelen is het mogelijk dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd of naar een naar een ander tijdstip worden verplaatst. Check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

menu