Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Tien tips voor leuke uitjes

Wildlands achter de schermen. Foto: Shutterstock

Bezoek het theater voor een stoomcursus omdenken, schilder een selfie, kom luisteren naar klassieke muziek op zondagochtend of bezoek bijzondere dieren als olifanten, giraffes en stokstaartjes.

Zit het je tegen in het leven? Leer omdenken

Het leven kan soms uitdagingen met zich meebrengen. Zo heb je het ene moment alles op de rails, heb je je vakantiegeld binnen en schijnt de zon; het volgende moment wordt je fiets gestolen, gaan ze fuseren op het werk en is je partner ineens hoteldebotel van een ander. Het leven kan prachtig zijn, maar vaak gaan de dingen anders dan we willen. Waarom eigenlijk?

Berthold Gunster deelt in zijn nieuwe one-man-show zijn visie op het omdenken van problemen. De show vol humor en filosofische overpeinzingen is zaterdag te zien bij De Tamboer in Hoogeveen.

Wakker worden op zondagochtend

In de serie Sunday Morning Classics spelen studenten van het Prins Claus Conservatorium in verschillende bezettingen en in samenspel met hun hoofdvakdocenten. Ieder concert staat in het teken van een ander instrument.

Aanstaande zondag is het de beurt aan de vioolklas. Het concert vindt plaats in de kleine zaal van De Oosterpoort in Groningen. De musici worden geïnterviewd door Mark Vondenhoff, het publiek mag hen ook vragen stellen.

Wandel met coffee to go door een wonderlijk tijdperk

Wat is er eigenlijk nog over van dat Veenhuizen uit de tijd van de Koloniën van Weldadigheid? Tijdens een winterwandeling, uitgezet door erfgoedgids Peter, wandel je langs die paar plekken die nog over zijn uit dat barre en wonderlijke tijdperk waarin voor het eerst in de hele wereld een nationaal project ter armoedebestrijding werd opgezet.

Je wandelt ongeveer acht kilometer en krijgt een coffee to go mee zodat je onderweg warm blijft. Start is bij brouwerij Maallust. Reserveren is wel noodzakelijk.

Een nat trouwpak en een onverstoorbaar orkestje

Verdwaasd en geschrokken loopt een man de lobby van een hotel binnen. Zijn kleding is drijfnat en hij zit onder de schrammen. Onder zijn arm hangt een kleddernat trouwpak. Hij slaat op de hotelbel en wacht op de nachtportier terwijl een orkestje in de lobby gewoon doorspeelt. Terwijl de man wacht, flitst zijn leven aan hem voorbij. Golven van zoete, pijnlijke en geestige herinneringen volgen elkaar op.

Onder begeleiding van het orkest zingt de man over alle hoogte- en dieptepunten uit zijn leven. Een hartstochtelijke ode aan de levenden én de doden uit zijn geschiedenis. De muziektheatershow Hotel Spijkers van Joost Spijkers, vrijdag te zien in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten, zorgt dat een mens nooit meer alleen hoeft te zijn.

Ouderwets selfies schilderen

De meeste mensen maken tegenwoordig selfies. Dat is echter niets nieuws; vroeger deden kunstenaars dat ook. In plaats van een hippe smartphone hadden zij een spiegel en schilderboek tot hun beschikking.

Kinderen van vijf tot twaalf jaar die altijd al eens een ouderwetse selfie, of zelfportret, wilden maken is er bij de Fabriek van CBK Emmen een workshop te volgen. Opgeven kan via de knop Inschrijven op de website van het CBK.

Dansen, zingen, piano spelen of tekenen bij de ontdekdagen

Hou jij van dansen, maar weet je niet welke stijl het beste bij je past? Ben je heel muzikaal, maar weet je niet of je wil zingen of een instrument wil spelen? Of ben je heel creatief en kun je niet kiezen tussen keramiek of schilderen?

Doe dan mee met de ontdekdagen! Tot en met zondag kun je gratis allerlei lessen en cursussen voor jong en oud volgen naar eigen keuze van de muziekschool en kunstwerkplaats. Een kleine greep uit het aanbod: Tai Chi, kinderkoor, tekenen en schilderen, kinderdans en djembé.

Streekproducten in de schappen

Op de eerste zaterdag van de maand Op de markt vind je brownies, koekjes, taartjes, kruiden, worst, vleeswaren, diverse soorten kaas, jam, chutney, honing, eieren, paling, ingemaakte en geweckte producten, groenten, fruit en aardbeien.

Het aanbod verschilt per maand omdat al het voedsel uit de streek komt en dus het eten van het seizoen is.

Opbeuring in roerige tijden

Roerige tijden vragen om een opbeurende voorstelling. Gelukkig is er het cabaretgezelschap Piepschuim. Met Baat het niet dan schaadt het niet brengen ze een voorstelling vol energie, die het publiek het eentonige binnen zitten even doet vergeten.

Het duo bestaat uit Cor Burger (zang, gitaren, toetsen) en Robbert Koekoek (fysiek spel, sax, klarinet, bas, percussie). De show is zaterdag te zien in Veendam bij Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn.

Ontspannen bij een boventoonconcert

In deze stressvolle tijden is het belangrijk om af en toe even je zen-mentaliteit te omarmen. Dat kan tijdens het boventoonconcert The Mother Tongue van Erik Karsemeijer. Hij neemt luisteraars mee als reizigers op de klanken van Tibetaanse klankschalen en verschillende snaarinstrumenten.

Al luisterend naar Chinese gongs en boventoonzang, worden bezoekers meegenomen in een wereld die ervoor zorgt dat de klank van de stem wordt gehoord alsof deze uit meerdere tonen is opgebouwd. Het concert vindt zondagochtend plaats bij Studio KlankKleur in Grolloo.

Bezoek de olifanten, neushoorns en stokstaartjes

Voor het zien van allerlei bijzondere dieren hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld te vliegen. Bij Wildlands zijn allerlei mooie dieren te zien, zoals de witte neushoorn, het stokstaartje en de noordelijke giraffe. In de koude maanden overwinteren veel dieren in hun binnen verblijf.

Met Wildlands achter de schermen kun je de dieren van dichtbij zien en een kijkje nemen in de dieetkeuken of bij de pluktuin. Bekijk waar de olifanten hun dagelijkse verzorgingstraining krijgen of ontdek waar de nijlpaarden uithangen in de wintermaanden. Voor de jongste bezoekers is er een interactieve speurtocht te volgen.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Wegens de onlangs aangescherpte coronamaatregelen is het mogelijk dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

menu