Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Tips voor leuke uitjes

China Lights Festival. Foto: Archief Uitservice

Kom luisteren naar de Giezelbaargbloazers, wandel met de boswachter over het Dwingelderveld of kom lichtjes kijken bij het China Lights festival.

De Giezelbaargbloazers luiden de winter in

De Giezelbaargbloazers uit Veele blazen 4 en 11 december tussen 14.30 en 16.30 uur winterklanken op het voorterrein van Havezate Mensinge in Roden. Daarnaast geven ze ook demonstraties over het hoorngebruik en worden er verhalen verteld.

Een midwinterhoorn is een traditioneel houten blaasinstrument dat nog op een paar plaatsen in Nederland wordt gebruikt tussen de eerste zondag van de advent en Driekoningen. De groep bestaat uit 14 mannen en twee vrouwen.

Drents-Friese Wold Wandeltocht

Ondanks de aanscherping van de coronamaatregelen kan de Drents-Friese Wold wandeltocht Zorgvlied doorgaan, met enkele aanpassingen. Zo werkt de tocht bijvoorbeeld met inschrijftijden: voor de tocht van 35 kilometer kunnen deelnemers zich inschrijven van 8.00 tot 8.45 uur, voor de wandeling van 25 kilometer tussen 8.45 tot 10.00 uur.

De wandeltocht start bij Villa Nova aan de Dorpsstraat 38 in Zorgvlied. Het Drents-Friese Wold en de overige natuurgebieden waar de wandeling doorheen loopt worden beheerd door Staatsbosbeheer, Het Drents Landschap en de Maatschappij van Weldadigheid. Deze laatste organisatie werd opgericht in 1818 en heeft een zeer bepalende op het landschap. Zo zijn de structuren nog duidelijk herkenbaar in de bebouwing en rechte wegen en kavels.

Wandeling met de boswachter over het Dwingelderveld

Elke zondagmiddag gaat een gids van Natuurmonumenten op stap in Ruinen. Deelnemers mogen hun wandelschoenen aantrekken en meegaan in de natuur om een frisse neus te halen. De gids vertelt over de natuur in het Dwingelderveld. Natuurlijk komen de seizoenen aan bod, met de planten en dieren die daar bij horen.

Tips voor deze excursie: neem een eigen verrekijker mee en controleer op teken na een bezoek aan de natuur. Honden mogen niet mee tijdens de excursie.

Touren door het Verboden Dorp

De anderhalf uur editie van de Verboden Dorp Tour loopt door UNESCO werelderfgoed Veenhuizen. Wandel zaterdag of zondag veilig mee met gids, Veenhuizer en oud gevangenis ME-er Peter langs de lange lanen en door de grimmige geschiedenis. Peter is zelf opgegroeid in dat beruchte en toen nog verboden dorp Veenhuizen.

Hij neemt wandelaars mee door tweehonderd jaar geschiedenis van deze bijzondere kolonie van weldadigheid. De wandeling van 1,5 uur is doorspekt met anekdotes en voorbeelden uit de vele boeken die inmiddels over Veenhuizen geschreven zijn. De wandeling begint om 14 uur bij Maallust en Piepers en Paupers waar men na afloop ook weer op tijd terugkomt.

Actieve belevingsmiddag

Vanaf Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde kunnen buitenliefhebbers een wandeling maken door het dal van de Ruiten in Smeerling. Na afloop kan er onder de kerstboom genoten worden van een winterse high tea. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar, variërend tussen de 1,5 en 10 kilometer.

Naast de wandeling kan er ook een workshop worden gevolgd, waarin deelnemers een mini kerstboom kunnen maken. De wandeling, high tea en workshop zijn in de weekenden van 4, 11 en 18 december beschikbaar op zaterdag en zondag.

Streekproductenmarkt Nienoord

Regel een uiteenlopend aantal streekproducten op de Streekproductenmarkt Nienoord. Op de Landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek staan standhouders klaar in hun feestelijk versierde kramen, in het kader van de decembermaand. Er zijn allerlei etenswaren uit de regio op de markt te vinden.

Denk aan: winterse soepen, brownies, Stoofperenjam met glühwein, Lemon Curd, koekjes, taartjes, worst, vleeswaren, diverse soorten kaas, jam, chutney, honing, eieren, paling, ingemaakte en geweckte producten, bijzondere groenten, fruit en aardbeien. Ook vaste kerststukjes, planten en kruiden, wol en hand gebreide producten zijn op de markt te vinden. De markt is op zaterdag 4 december te bezoeken.

Kerst in de Vesting Bourtange

Voor wie alvast in de kerstsfeer wil komen is er de kerstmarkt in de Vesting Bourtange. De hele vesting is verlicht, de bruggen en toegangswegen zijn versierd met duizenden lichtjes en op de vestingwallen staan tientallen verlichte kerstbomen. Bezoekers kunnen struinen langs ongeveer honderd kramen.

Diverse koren zingen sfeervolle kerstmuziek. De markt is op zaterdag en zondag 4, 5, 11, 12, 18 en 19 december van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Een kaartje kopen vooraf is noodzakelijk.

Bach in oude Groninger kerkjes

Robert Koolstra speelt zaterdagmiddag in de Kerk Oostum van Garnwerd. De organist speelt klavecimbelwerken van Bach in Groninger kerkjes, waar nomaliter bijna geen concerten plaatsvinden. Het klavecimbel is bij uitstek een uitermate geschikt instrument voor deze kleinere akoestisch interessante ruimtes.

Het uitvoeren van het hele klavecimbelwerk is een meerjarenplan, met ongeveer twintig concerten in de provincie. Het concert in Garnwerd is vanwege de coronamaatregelen verplaatst van 3 dec naar 4 december en vindt plaats in de middag om 15.00 uur.

Een ommetje door de weilanden

Iedere eerste zondag van de maand wordt er in Groningen een ommetje gemaakt van ongeveer 2.5 kilometer vanuit het Bezoekerscentrum Reitdiep. De wandeling wordt gemaakt onder begeleiding van een gids. Wandelaars bezoeken de boerderij waar het Bezoekerscentrum in is gevestigd.

Vervolgens lopen zij door de weilanden die ooit in bezit waren van het klooster van Selwerd. De oude meanders van de Hunze zijn daar nog goed te zien. Via de Wolddijk, vroeg in de middeleeuwen aangelegd door de heilige Walfridus, gaat de route weer terug naar het startpunt. Deelnemers wordt aangeraden waterdicht schoeisel mee te nemen bij vochtig weer; het kan drassig zijn.

Talloze lichtjes op het China Lights festival

Elf jaar geleden begon de eerste editie van het China Lights festival in het Noorder Dierenpark in Emmen. Inmiddels is het een traditie om het festival te vieren in Emmen met een wereld vol licht en verwondering. Rond het Chinees nieuwjaar worden er in China allerlei licht- en lantaarnfestivals gehouden.

“De lantaarns die daarvoor worden gebruikt zijn van enorme omvang. Vaak metershoog en heel kunstig bewerkt met de nieuwste technieken en met prachtige materialen en mooie kleuren”. Het festival is 1 december tot en met 27 februari te bezoeken. Door de coronamaatregelen gelden er andere openingstijden. Van maandag tot en met donderdag is het festival van 14.30 tot 17.00 uur te bezoeken, van vrijdag tot en met zondag vindt er van 5.30 tot 8.30 uur een speciale ontbijteditie plaats.


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Wegens de onlangs aangescherpte coronamaatregelen kan het zijn dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu