Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Tips voor leuke uitjes

Victorian Christmas Fayre. Foto: Janet Vermist

Er zijn dit weekend al veel kerstactiviteiten te beleven in het Noorden. Bezoek bijvoorbeeld een van de vele kerstmarkten, kom luisteren naar kerstmuziek of doe mee aan een een feestelijke autopuzzeltocht.

Kerstfair bij Atelier De Tuinkamer

Op het buitenterrein van Atelier De Tuinkamer in Valthermond vindt zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur een kerstfair plaats.

Je kunt er slenteren langs zo’n 27 kramen met kerstaccessoires, zelfgemaakt creaties, woonaccessoires, wijn, kerstdecoratie, vachten, brocante en nog veel meer. Ook is er genoeg lekkers te krijgen.

Sneupen tijdens Wieze Winkeltjes Kerstroute

Negen van de mooiste winkeltjes in de provincie Groningen, dat zijn de Wieze Winkeltjes. Zaterdag en zondag houden zij samen de Wieze Winkeltjes Kerstroute . Een gezellige route langs deze winkeltjes met onder andere bloemen, brocancte, vintage en lekkers.

De winkeltjes zijn beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De flyer met daarop de deelnemende winkeltjes vind je op Facebook en ligt ook in iedere deelnemende winkel.

‘Kleintje’ Victorian Christmas Fayre bij Oranjerie

Het is dit weekend weer tijd voor de jaarlijkse Victorian Christmas Fayre. De markt vindt dit jaar echter wel in afgeslankte vorm plaats. Tijdens de ‘kleintje’ Victorian Christmas Fayre wandel je bij het terrein van De Oranjerie in Zeijen regelrecht een negentiende-eeuws Engels stadje binnen waar van alles gebeurt en is te zien. Het decor bestaat uit duizenden lichtjes, kerstbomen en de geur van lekkernijen.

Op de fair met dertig kraampjes is de sfeer van weleer te proeven en te voelen met onder andere brocante, antiek, kransen, kerststukken, prachtige verse mistletoe, oude en nieuwe kerstdecoraties, kazen, jams, chutneys, wol- en viltproducten, kerstbonbons, koekjes, serviezen, handgemaakte sieraden, ambachtelijk gerookte zalm en nog veel meer.

Bij de brandende vuurkorven kun je je opwarmen, winterse gerechten eten en glühwein drinken. De fair is zowel zaterdag als zondag van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

A Celtic & Colourful Christmas

Trio Merain presenteert zaterdag bij Het Marnehoes in Wehe Den Hoorn het programma A Celtic & Colourful Chrismas . Het muziektrio brengt met zang, viool en Keltische harp een afwisselend kerstconcert.

Op het programma staat kerstmuziek uit onder meer Ierland, Duitsland, Bulgarije, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Zweden, in vele talen. De volksmuziek bevat eigen verfijnde en verrassende bewerkingen. Allen leden van Merain hebben een klassiek geschoolde opleiding gevolgd.

Zondag speelt Merain dit concert nogmaals, maar dan in de Margarethakerk in Norg . Het concert begint zowel zaterdag als zondag om 15.00 uur.

Winterwonderland bij Landgoed Terborgh

Kom zaterdag samen met gidsen van Nationaal Park Drentsche Aa een van de mooiste landgoederen van Drenthe ontdekken: het bijna 200 hectare grote Landgoed Terborgh.

De wandeling is een aaneenschakeling van hoogtepunten van de Drentse landschapsgeschiedenis, ingekleurd met sporen van prehistorische bewoning, bijzondere plekken uit WO-II, moderne begraafcultuur en een prachtig Pinetum.

De excursie start om 10.00 uur vanaf de NP-parkeerplaats Pinetum Terborgh aan de Anderense weg bij Anloo. Helaas mag je viervoeter niet mee met deze wandeling.

Winter- en kerstspecial autopuzzeltocht

Platform Local Groningen wil ervoor zorgen dat iedereen in december een kerstuitje kan ervaren. Daarom heeft zij de handen ineen geslagen met Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum, Landgoedboerderij Oosterdheerdt in Leek en De Slotplaats in Bakkeveen voor een winter- en kerstspecial van de autopuzzeltochten .

Er zijn voor alle routes diverse kerstpakketten samengesteld met bijzondere producten uit de regio. Dit weekend en het weekend van 17 december zijn er extra feestelijke routes te volgen, met onder andere de route Hogeland, de route Graanrepubliek en de route Midden-Groningen. Na afloop ga je als deelnemer naar huis met de ervaring van de autopuzzeltocht en een kerstpakket vol verrassingen.

‘Roaring Twenties’ op Mensinge

In Museum Havezate Mensinge in Roden is vanaf deze vrijdag tot en met zondag 26 december elke dag de levende kerstexpositie te bezoeken. In de jaren twintig wordt Nederland - net als nu - geteisterd door een pandemie; de besmettelijke hikziekte. Daarom besluiten de in het westen wonende Kymmells - de toenmalige eigenaren van Mensinge - kerst te vieren op hun buitenverblijf in Roden waar in die tijd nog weinig besmettingen waren.

In deze expositie zie je hoe de Kymmells dat deden. Alle vertrekken in het museum zijn in de kerstsfeer van de jaren twintig gebracht: met prachtige producten uit de natuur en in de kleuren wit, groen en parelmoer. De tafel in de eetkamer is prachtig gedekt met origineel bestek voor een copieus diner.

In de jaren twintig droegen de dames tijdens de kerst sfeervolle jurken en de mannen een stijlvol donker kostuum met een hoge hoed. Zij ontvangen je - geheel volgens de corona-richtlijnen - met alle egards. Museum Havezate Mensinge is in deze periode geopend van 12.00 tot 16.30 uur.

.

Papier is nooit meer gewoon papier

Zin in een leuk uitje met je kind? Bezoek dan zondag de kindertheatervoorstelling 1, 2 ,3,4 Poppetje van Papier in het Kielzog Theater in Hoogezand. In deze voorstelling van De Grote Haay & 2-ater Producties wordt uit een levenloos stuk papier een nieuw fantasierijk leven gekreukeld: een zaadje groeit uit tot een bloem, een rups ontp(r)opt zich tot een vlinder, een papieren pop komt tot leven.

Op verschillende muziekstijlen nemen de drie spelers je mee naar het ontstaan van leven, liefde, humor en verdriet. Alles heeft een begin en een eind, maar dat einde is weer een begin van iets nieuws. Zo kun je oneindig lang door gaan. Ook met papier. Drie manipulatoren vertellen het woordloze verhaal en laten niks aan het toeval over. Hoewel … wat als het papier scheurt? Dan maken ze er gewoon iets nieuws van.

Na het zien van deze voorstelling is papier nooit meer gewoon papier. Want je kunt ervan houden, om huilen, van schrikken en het kan je meenemen naar een wereld die er nog niet was. Hoewel… het was er wel, maar je zag het nog niet. De voorstelling start om 15.00 uur.

Feeëriek Orvelte twee weekenden lang in kerstsfeer

Monumentendorp Orvelte is dit en volgend weekend het decor voor een kerstmarkt op de Brink . Je kunt er struinen tussen kerststukken, kransen, toeven, vachten, sfeervolle kerstdecoraties, keramiek en een vleugje kunst, maar ook leuke accessoires als lederen tassen, kleding, vintage, delicatessen en meer.

Daarnaast zijn de monumentale panden fraai verlicht en langs de klinkerweggetjes staan verlichte stands opgesteld. Op de Brink staat de kribbe met Josef en Maria omringd door de nodige dieren. In verband met corona is er een verplichte looproute. De route wordt duidelijk aangegeven en is vanaf beide parkeerplaatsen te starten. De markt is zowel op zaterdag als zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Atelierroute Hoge Noorden

Zondag ben je tijdens de Atelierroute Hoge Noorden welkom in de ateliers van verschillende kunstenaars die werkzaam zijn in de Groninger wierdedorpen. Tussen 12.00 en 17.00 uur tonen twaalf kunstenaars hun werk in hun ateliers, tuinen en/of ramen. Er is een grote diversiteit aan kunst te bewonderen, zoals beelden, schilderijen, tekeningen en keramiek.

Ben je nog op zoek naar een mooi kerstcadeau? In de ateliers vind je kunstwerkje voor de kleine en grotere beurs. Ook bestaat de mogelijkheid om bij een aantal kunstenaars werk te huren zodat je voor een zachte prijs een echt kunstwerk in huis hebt.

Genoeg redenen om zondag vrijblijvend te komen kijken. Op atelierroutehogenoorden.nl vindt je de route en alle adressen van de deelnemende kunstenaars.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Wegens de onlangs aangescherpte coronamaatregelen kan het zijn dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

menu