Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Tweedehands kleding, dwalend theater en Britney in een roots-jasje

Black River Roots. Foto: Archief VanPlan

Of je nu het liefst een nieuwe outfit uitzoekt op de kledingmarkt in Sleen, naar Groningstalige muziek luistert, langs theaterperformances in de natuur wandelt of een kijkje neemt in een bijenstal; er is dit weekend weer genoeg te beleven in zowel Drenthe als Groningen.

Grote Kleding Verkoop in Sleen

Vrijdag en zaterdag vindt er in de Ontmoetingskerk van Sleen een Grote Kleding Verkoop plaats. De tweedehands kledingmarkt biedt tweedehands kleding voor jong en oud.

Zowel mannen als vrouwen kunnen terecht bij de markt om daar een nieuwe outfit op de kop te tikken; ook kinderkleding is er te vinden. De markt duurt beide dagen van 10 tot 15 uur.

Speurtocht naar sporen

Het IVN Westerkwartier en het Groninger Landschap sloegen de handen ineen en zetten een speurtocht uit. De speurtocht belooft genoeg afwisseling te bieden voor kinderen in de leeftijdsgroep van zes tot en met twaalf jaar.

De route door het Coendersbos en het omringende veld loopt langs sporen van dieren en sloten vol waterbeestjes. In het bos zijn ook allerlei geluiden waar te nemen; de kinderen komen er tijdens de speurtocht achter waar die geluiden vandaan komen.

Viering van 100 jaar De Waterwolf

Vorig jaar november bestond het gemaal De Waterwolf in Lauwerzijl honderd jaar. Vanwege de aangepaste maatregelen is een deel van het programma van vorig jaar verplaatst naar aanstaand weekend. Op zaterdag organiseert Waterschap Noorderzijlvest een open dag die van 10 tot 16 uur duurt. Tijdens de open dag kunnen bezoekers proefjes doen, een expositie bezoeken, rondleidingen volgen, machines bekijken en meer te weten komen over onder andere mobiel peilbeheer, vismigratie en de inzet van drones.

In de avond staat van 20 tot 22 uur een concert op het programma van het Noordpool Orkest, in samenwerking met Marlene Bakker en Pé Daalemmer & Rooie Rinus. Opgeven voor de open dag is niet nodig, aanmelden voor het concert kan via een online formulier .

VanDeStraat speelt hits in het Gronings

Onder leiding van frontman Olaf Vos speelt de band VanDeStraat bekende hits in het Gronings. De band bevestigt met hun optreden dat streektaal fris, levendig en actueel is.

De trotse Groningers geven op zaterdag twee concerten in Eetcafé De Boerderij (Theater Oosterwijtwerd). Het eerste concert start om 19:30, de tweede ronde om 21 uur.

Dwalen door de natuur en langs voorstellingen

In Bierum vinden zaterdag elf verschillende voorstellingen plaats die op de omgeving en het landschap reageren. Dwaal door de weilanden, over de dijk, langs de zee en in het dorp aan de hand van een ‘dwaalkaart’, die opgehaald kan worden bij de Bierumer School.

Collective Wandering wil het Groningse landschap een nieuwe impuls geven door bestaande concepten over landschap te doorbreken en hervormen. Door rond te dwalen verandert voor de toeschouwer de manier van kijken, bewegen en luisteren. Tussen 11 en 18 kunnen bezoekers langs de performances wandelen.

‘Onzichtbare man’ Jeroen Kramer

Singer-songwriter Jeroen Kramer, bekend van onder andere het Sinterklaasjournaal en Het Klokhuis , komt zaterdag met zijn voorstelling Onzichtbare Man naar Nijend24 in Anderen . Hij zingt liedjes over geld, seks, liefde, ouderdom, een hond, de dood en nog meer menselijke thema’s.

Daarnaast zingt Kramer vertalingen van klassiekers als Heard it through the grapevine ( Ik lees het op de buurt-app ), Heartbreak Hotel ( Hotel liefdesverdriet ) en Johnny B. Goode ( Arie van Zelf ).

Jam, honing en zomerse boeketten

Op zaterdag houdt De Vrije Tijd Tuinders in Roden weer de jaarlijks terugkerende open dag . Tussen 10 en 14 uur zijn bezoekers welkom in de tuinen. Er zijn diverse activiteiten voor jong en oud opgezet, zoals een speurtocht en een kijkje in de bijenstallen.

Kinderen kunnen dankzij het IVN het onderwaterleven ontdekken en er is een groenteverkoop van de tuindersvereniging. Ook worden er jam, honing en zomerse boeketten verkocht.

Gevarieerde markt in historisch dorp

In het historische dorp Orvelte vinden regelmatig markten plaats. Zo ook aanstaande zondag . Van 10 tot 17 is het tijd voor de Orveltermarkt, waar standhouders een gevarieerd aanbod laten zien. De gemoedelijke en kleinschalige markt strijkt neer op de Brink.

De kramen zijn aan één kant opgesteld waar een looproute langs loopt. Zo kan de anderhalve meter gehandhaafd worden.

Melancholie met VanWyck

Zangeres en liedjesschrijver Christien Oele vernoemde haar alter ego – VanWyck – naar haar grootmoeder. Drie jaar geleden maakte ze haar solodebuut met het album An Average Woman , vol melancholische nummers op de grens van pop, folk en chansons. Op haar laatste album God is in detour vertelt VanWyck over emotionele overpeinzingen in de ontbijtzaal van een hotel en de aantrekkingskracht van een mysterieuze schipper.

In Westeremden bij Roodehaan live geeft VanWyck aanstaande zondag een intiem concert , samen met contra-bassist, gitarist & arrangeur Reyer Zwart.

Britney in een roots-jasje

De band Black River Roots brengt met gitaarsolo’s en diepe bassen Amerikaanse roots muziek met een vleugje funk. De vijfkoppige band speelt verhalende luisterliedjes tot nummers die meer uptempo zijn.

Eigen nummers wisselen af met covers van nummers van Britney Spears of The Beatles, die in een roots-jasje worden gestoken. Zondag speelt de band in het Buitentheater Tivoli in Assen.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu