Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Zes tips voor leuke uitjes

Ommelander Markt FOTO SHUTTERSTOCK

Ga op de foto met je Valentijn, maak een romantische wandeling, kom streekproducten proeven op de Ommelander Markt of bewonder kunst tijdens Rondje Diever. Er is dit weekend weer genoeg te doen in Groningen en Drenthe.

Wandel mee door Hoogeveen en hoor de verhalen van vroeger

Elke tweede vrijdag van de maand kun j e met stadsgids Jan meewandelen door het centrum van Hoogeveen . Aan de hand van historische foto’s vertelt hij je de verhalen over Hoogeveen van vroeger en laat hij je zien hoe het nu is.

De start van de stadswandeling is om 14.00 uur vanaf Tourist Info Hoogeveen aan de Hoofdstraat 17a. Aanmelden gaat ook via Tourist Info Hoogeveen: touristinfo@hoogeveen.nl

Op de foto in een Victoriaanse Fotostudio

Wil jij je Valentijn op een bijzondere manier verrassen? Kom dan zaterdag of zondag naar Museum Wierdenland in Ezinge. Fotograaf Arjan Verschoor is daar neergestreken met zijn Victoriaanse Fotostudio en laat je zien hoe honderd jaar geleden foto’s werden gemaakt en vertelt je wat de fotograaf uit die tijd allemaal moest doen voor zijn plaatje.

En natuurlijk mag je op de foto! Verschoor fotografeert je met een camera zoals ook gebruikt werd voor de foto’s in de tentoonstelling Kiek , die op dit moment in het museum is te zien. Er is een donkere kamer waarin je portret ter plekke wordt ontwikkeld, terwijl je meekijkt hoe het beeld tevoorschijn komt. Je portret mag je mee naar huis nemen .

In verband met de coronamaatregelen graag vooraf inschrijven voor een tijdslot (maximaal 3 personen per foto) via boekingen@wierdenland.nl .

Lokale kunstenaars tonen hun werk tijdens Rondje Diever

Drieëntwintig deelnemers op zestien locaties laten dit weekend hun werken zien in huis, werkplaats, atelier of galerie tijdens het Rondje Diever - Kunst en Ambacht . De deelnemers zijn aan het werk in hun ruimte en geven je graag een toelichting op hun werk en de gebruikte technieken. Het aanbod is divers: van keramiek tot bronzen beelden en van metaalobjecten tot schilderijen en foto`s.

Rondje Diever vindt van februari tot en met april ieder tweede weekend van de maand plaats. In maart en april zijn er gastexposanten in het Hart van Diever en Villa Blauwhemel (souterrain). De locaties zijn zowel op zaterdag als op zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De routekaarten zijn verkrijgbaar bij de deelnemende winkels, Coop , plaatselijke horeca, de deelnemers en op rondjediever.nl .

Bekijken, voelen, proeven en kopen op de Ommelander Markt

Elke tweede en vierde zaterdag van de maand vindt op het plein bij Winkelcentrum De Beren in Groningen van 10.00 tot 17.00 uur de Ommelander Makrt plaats. Op deze markt kun je kennismaken met lokale en (h)eerlijke producten, die met hart en ziel zijn geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. Je kunt de pure producten voelen, bekijken, proeven en kopen.

De markt heeft als doel de verbinding tussen stad en platteland te versterken en de keten ‘van boer naar bord’ te verkorten. Lokaal voedsel staat op nummer één tijdens de markten, maar er staan ook producenten van ambachtelijke non-food artikelen zoals zeep en wol. Omdat er altijd wat te proeven is en de kraamhouders altijd bereid zijn om over hun producten te vertellen is de Ommelander Markt een leuk uitje voor de hele familie.

Familierondleidingen door 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen is gevestigd in twee bijzondere middeleeuwse gebouwen en bestaat al meer dan 90 jaar. Ben je nieuwsgierig naar wat er al die eeuwen in deze gebouwen is gebeurd? Wie er woonden en er werkten? Tijdens een familierondleiding krijg je antwoord op deze vragen.

Een gids vertelt je aan de hand van scheepsmodellen, schilderijen, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen over de roerige geschiedenis van het bijna honderdjarige museum. Er zijn tijdens de rondleiding heel veel objecten te zien die normaal gesproken verborgen blijven in het depot.

De rondleiding vindt plaats op zondag 13 en 27 februari en woensdag 16 en 23 februari en 2 maart. Van tevoren aanmelden kan door een mailtje te sturen met de datum van je keuze en het aantal personen naar info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl . Ter plekke aanhaken kan alleen als er voldoende plek is, er kunnen in totaal zes personen meedoen. De rondleiding duurt maximaal een uur.

Valentijnswandeling langs het ‘borrelpad’

Kom zondag samen met je geliefde(n) een Valentijnswandeling lopen langs het ‘borrelpad’ . Je loopt 8 kilometer door Smeerling, langs de Appelhof en Vlagtwedde. Halverwege de route staat er bij drankenspeciaalzaak Bij Thijs een kop warme chocolademelk voor je klaar (voor de liefhebber met een scheutje rum).

Na de wandeling kun je lekker uitrusten bij Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde, waar je een kop huisgemaakte snert en roggenbrood met katenspek geserveerd krijgt. Starten is mogelijk tussen 10.00 en 14.00 uur. Reserveren is noodzakelijk en kan via info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl of bel 0599-312611.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Wegens de coronamaatregelen is het mogelijk dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

menu