Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Zes tips voor leuke uitjes

Jan Wilde een Tuin. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Ga mee op excursie, fiets van voorstelling naar voorstelling of beleef het boerenleven honderd jaar geleden. Er valt dit weekend weer genoeg te beleven in Groningen en Drenthe. Lees snel de zes tips!

Ontdek de wondere wereld van eetbare wilde planten

Brandnetel, paardenbloem en zevenblad zijn al vrij bekend als wilde planten die je kunt eten, maar wist je dat er nog veel meer eetbaar is? Ga vanmiddag mee op pad door de Duunsche Landen vanuit Annen met wildplukster Leah Groeneweg en ontdek de wondere wereld van eetbare wilde planten .

Tijdens deze wildplukwandeling leer je welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken in de keuken. Meld je gauw nog aan via info@inhetwildeweg.nl of bel met nummer 06 14136734.

Op de fiets van voorstelling naar voorstelling

Pak je fiets uit de schuur en ga dit weekend op ontdekkingstocht door het Groninger wierdenlandschap en beleef muziek, kunst en theater in eeuwenoude kerken en op andere bijzondere plekken tijdens het Festival Terug naar het begin . De torens van de kerken hoog op de Groninger wierden wijzen je de weg van de ene voorstelling naar de andere. Want verborgen in de eeuwenoude kerken gebeuren er mooie dingen: van betoverende muziek en ontwapende verhalen tot spannende kunstprojecten.

Met een plattegrond in de hand, fiets je langs kronkelende weggetjes en oude zeedijken. Onderweg ontmoet je landelijke artiesten, gastvrije dorpsbewoners en beleef je verrassende expedities en nieuwe producties op unieke locaties. Je vindt het volledige programma op terugnaarhetbegin.nl .

Honderd jaar terug in de tijd

Museumboerderij de Karstenhoeve in Ruinerwold gaat op drie zaterdagen - morgen, 16 juli en 3 september - honderd jaar terug in de tijd met het evenement Boerendrokte . Elke zaterdag heeft een ander thema, gebaseerd op de tijd van het jaar. Deze eerste Boerendrukte staat in het teken van de Boerenbruiloft.

De zoon van de familie Karsten treedt dan in het huwelijk met de dochter van de burgemeester. Alles en iedereen is in rep en roer. De knechten en meiden zijn druk in de weer, het erf en de boerderij, alles moet er ‘hemmel’ uitzien.

Het belooft een enerverende, boerendrokse dag te worden waarbij je als bezoeker wordt betrokken bij het wel en wee van de boerenfamilie Karsten en hun bruiloftsgasten.

Boerendrokte is van 11.00 tot 16.00 uur te bezoeken.

Vijftien jaar lang Jan Wilde een Tuin

Jan Wilde een Tuin bestaat vijftien jaar, wat nog tot en met 26 juni gevierd wordt met een open tuin . In de afgelopen jaren is het een tuin geworden waarin een natuurlijk evenwicht centraal staat. Samen met Tuingoed Foltz in Meeden en Tuinfleur in Oostwold is er een Elfenbloemroute uitgestippeld, die nog tot eind van deze maand is te bezoeken.

In het kader van het jubileum zijn er vijftien kunstenaars uitgenodigd om in tuin en tuinhuis te exposeren: Bastiaan Meijer (insectenhuisjes), Mirjam Wieringa (glaskunst), Maarten Burggraaff (beelden in steen), Leo Gerritsen (vogelhuizen), Marian Stam Wilgen (vlechtwerk), Elizabeth Kodde (keramiek), Nanny ter Wiel (schilderijen), Oscar de Jong (beelden), Hilde van Heuveln (keramiek), Sophia de Vries (stalen objecten), Marjan van Schaik (glaskunst), Maaike Nijlunsing (schilderijen), Thea van der Hout (textiel),Sija Brouwer (glaskunst) en Judith Bender (foto’s).

Je kunt de tuin in deze periode elk weekend van 10.00 tot 17.00 uur bezoeken.

Celtic Folk Festival gaat Open Air

Het Celtic Folk Festival gaat zondag Open Air in monumentendorp Orvelte . Vanaf de hooikiep op de Brink zijn er optredens van Fling, Cochon Bleu en natuurlijk Rapalje, die het festival houdt.

Naast muziek is er een Keltische markt met bijzondere waren en kun je er genieten van een hapje en drankje. Alle winkels, horeca en attracties in Orvelte zijn geopend tijdens dit festival. Dagkaarten à € 19,50 zijn verkrijgbaar via de website van Rapalje . Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Het festival begint om 10.00 uur en sluit om 17.00 uur.

BiotOPENdag: een kijkje in een creatieve broedplaats

De creatieve Broedplaats De Biotoop in Haren houdt zondag voor de zevende keer in haar bestaan een open dag . Ateliers, studio’s en diverse bedrijven openen van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren. Tijdens deze open dag kun je hele dag dwalen op het acht hectare groot terrein van de Biotoop.

Ga bijvoorbeeld kunst kijken in de vele ateliers van beeldhouwers, schilders en designers van naam, bezoek de studio’s van fotografen, architecten en houtbewerkers of shop bij de Biotoopwinkel producten die zijn gemaakt in de Biotoop. Er zijn de hele dag ook diverse activiteiten. Kom bijvoorbeeld luisteren naar een interview met schrijfster Sabine van den Berg in Vleugel F, bezoek een optreden van een popkoor, laat je verwonderen tijdens een korte voorstelling of neem een introductieles.

Bij de toegangspoort krijg je een plattegrond en een programma van alle activiteiten uitgereikt.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu