Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe. Zes tips voor leuke uitjes

Groninger Bloembollenroute. FOTO THE STONEFARM

Ga op ontdekking door het winterse bos, struin over een rommelmarkt, leer alles over pingoruïnes of geniet van vroege voorjaarstuinen tijdens de Groninger Bloembollenroute. Er is dit weekend weer genoeg te doen in Groningen en Drenthe.

Rommelmarkt voor het goede doel

Zin om even lekker rond te struinen over een rommelmarkt? Stichting De regenboog voor Gambia houdt tot en met eind april elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur een markt met tweedehands boeken, speelgoed en huishoudelijke artikelen in de gerestaureerde Voorhofkerk in Pesse.

De opbrengst komt geheel ten goede van de bouw van een ziekenhuisje in Gambia. De stichting heeft al een school en een medische hulppost gebouwd, ook zijn er al veel medische goederen verscheept.

Op ontdekking door het winterse bos

In de winter laat het bos zich van een heel andere kant zien. Kom het zondag ontdekken samen met de natuurgids van IVN Westerwolde-Oldambt tijdens een wandeling van circa twee uur door het winterse Emergobos in Oude Pekela. Je zult opmerken dat het bos in eerste instantie kaal en stil lijkt, maar dat er eigenlijk toch van alles is te zien.

De natuurgids laat je onder andere zien hoe het bos al voorbereid is op het voorjaar. Ook is de winter hét moment om eens goed naar bomen te kijken. Dus trek je wandelschoenen (of laarzen) aan en loop zondag vanaf 10.00 uur mee!

Op pad met een goedgevuld lunchpakket of geniet na afloop van lunch of diner

Hotel/Restaurant Het Witte Veen in Witteveen biedt verschillende Bikkel en Smikkel wandelroutes aan en tevens een autoroute . Duik bijvoorbeeld het Mantingerveld in en volg de routepaaltjes van 5 km of 10 km. In het natuurgebied wisselen bossen, heide, zandverstuiving en vennetjes elkaar af. Ook kun je het Ommetje van Witteveen wandelen, deze route leidt je langs de landerijen, door het bos en het dorp. Je kunt bij beide wandelarrangementen kiezen of je voor onderweg een goed gevuld lunchpakket mee wilt of dat je na afloop van de wandeling een tweegangenlunch of -diner in het restaurant nuttigt.

Is het weer wat minder of is wandelen niet helemaal jouw ding? Stap dan in je auto en rijd de autoroute die vanuit het hotel vertrekt. De route brengt je langs tal van bezienswaardigheden en is ongeveer 60 km lang. In het hotel krijg je nog een kleine uitleg over de route en wordt je lunchpakket voor onderweg overhandigt. De arrangementen zijn zeven dagen per week te reserveren.

Zet je eigen speurtocht uit of kom bingo spelen in Onstwedde

Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde heeft samen met Natuurmonumenten voor deze voorjaarsvakantie allerlei leuke gezinsactiviteiten georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen OERRR speurtocht uitzetten met behulp van een pakket dat voor je klaarligt bij de balie of de Tuinvogel- of ‘Te gekke dingen’-bingo komen spelen. Bij de Tuinvogelbingo trekt je erop uit langs het Beleefpad. Elke keer als je een vogel ziet die op de bingokaart staat roep je de naam van de vogel en streep je deze af op je kaart.

Bij de ‘Te gekke dingen’-bingo ga je op zoek naar allerlei materialen in de natuur: van zachte tot harde dingen, kleurige, grijze of bruine materialen. Kijk goed wat er op de 12 plaatjes wordt gevraagd en streep ze af. Graag wel even van te voren laten weten wanneer en en hoe laat je komt. De spullen worden dan voor je klaargelegd.

Genieten van vroege voorjaarstuinen tijdens Groninger Bloembollenroute

In vier tuinen in Stadskanaal, Blijham, Oostwold en Winschoten zijn weer extra veel bloembollen gepoot in het kader van de Groninger Bloembollenroute. Tijdens de open dagen op de zondagen 27 februari, 6 maart, 20 maart en 17 en 24 april kun je als tuinliefhebber zonder een afspraak te maken genieten van deze vroege voorjaarstuinen. De vier tuinen zijn totaal verschillend wat betreft aanleg en sfeer, dat maakt in deze tijd van het jaar een bezoek aan de tuinen ook de moeite waard.

De deelnemende tuinen zijn The Stonefarm aan de Zijdstukkerweg 7 in Stadskanaal, De Houtstek aan de Bouteweg 2 in Blijham, Tuinfleur aan de Nieuweweg in Oostwold en Wubsbos aan het St. Vitusholt 86 in Winschoten. De tuinen zijn tijdens de open dagen van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Lezing over pingoruïnes met aansluitend excursie

Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext is vernoemd naar het meer dat in het gebied ligt. Deze plek heeft een lange, bijzondere geschiedenis. Het meer is onderdeel van een pingoruïne. Deze ‘heuvel die groeit - in de taal van de Inuit - is in de laatste ijstijd ontstaan. Anja Verbers, van Landschapsbeheer Drenthe, vertelt zondag alles over pingo ’s en hoe de structuur van de Drentse bodem invloed had op het ontstaan hiervan.

Na afloop van de lezing neemt Verbers je mee op pad om het Hillig Meer en de reconstructie van de pingowal in het gebied te bekijken. Zij vertelt ter plekke meer over wat je ziet. De middag wordt afgesloten met een kopje koffie in het ontvangsthuis van Natuurbegraafplaats Hillig Meer. Van te voren wel graag aanmelden via . natuurbegraafplaatshilligmeer.nl/agenda/lezing-pingoruines/

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.


Nieuws

menu