Wat is er dit weekend te doen in het Noorden? Tien tips voor leuke (coronaproof) uitjes

Smulroutes To Go. Foto: website Abdij de Westerburcht

De kerstvakantie gaat vandaag van start, maar veel activiteiten kunnen als gevolg van de coronamaatregelen niet doorgaan. Niet getreurd, wij hebben een aantal activiteiten op een rijtje gezet die je nog wél kunt ondernemen in Groningen, Drenthe en Friesland. Uiteraard helemaal coronaproof.

Gedichtenprojectie op gebouwen

Poetry by Night is het poëzieproject waarbij gedichten van jongeren van 10 tot 18 jaar in het donker worden geprojecteerd op markante gebouwen en locaties in de gemeente Groningen, waaronder het Groninger Museum. De gedichtenprojectie vindt voor het tweede achtereenvolgende jaar plaats, onder de nieuwe naam Poetry by Night . Doel is het tegengaan van ontlezing en het stimuleren van jongeren om met tekst en taal bezig te zijn. Het thema is dit jaar ‘dromen’.

Oud-stadsdichter Renée Luth en dichter Tjitse Hofman gaven workshops op het Leon van Gelder, het Parcival College, het Montessori Lyceum Groningen en het CSG Augustinus. Een jury zocht de mooiste gedichten uit voor publicatie en projectie. Ze worden in het donker geprojecteerd op het Groninger Museum en drie andere gebouwen in het centrum van Groningen, Haren en Ten Boer. Ook zijn dichtregels te lezen op de lichtkrant in het Groninger Forum, op posters in etalages en in bussen.

De gedichten zijn nog tot 6 januari 2022 te zien.

Trek er op uit met de Natuur-ontdek-routes van Mar & Klif

Trek er met je gezin op uit en beleef de bossen in Gaasterland met de Natuur-Ontdek-Paden van Mar & Klif. Deze avontuurlijke, educatieve routes zijn er voor verschillende leeftijdscategorieën en bij elke route hoort een leerzaam opdrachtenboekje.

Voor de jongste boskaboutertjes is er een Kabouter- en een Hippe Heksen en Paddenstoelenpad vol kleine opdrachten over de dierenvriendjes in het bos. De bijbehorende kabouter- en heksenmuts maakt de beleving compleet.

Zoek je iets voor het hele gezin, dan is het Hazenpad een aanrader. Deze route vol actieve opdrachten en weetjes is speciaal voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 5 tot 10 jaar. De route is 5 km lang en voert je door de Marderhoeke naar het uitkijkpunt bij het Oudemirdumerklif.

Mar en Klif in Oudemirdum heeft een speciale route-afhaalbalie geopend op dinsdag en donderdag van 10.00-11.00 en van 13.00-14.00 uur. Geef wel even door wanneer je exact langskomt via [email protected] Je kunt de route uiteraard op ieder gewenst moment lopen.

Beleef Frida Kahlo met wandeling door Assen

De expositie Viva La Frida! in het Drents Museum in Assen kun je vanwege de lockdown helaas even niet bezoeken, wel kun je Frida Kahlo nog beleven met de Frida in Assen City Experience . Deze wandelroute dwars door het centrum van Assen voert je langs levensgrote muurschilderingen en kunstobjecten van Frida Kahlo op gebouwen of in de openbare ruimte.

Zo is er de muurschildering in de Beilerstraat, gemaakt door Roman de Laporte — alias Jack Lack. Het metershoge Fridabeeld op de kop van de Vaart maakt de route compleet. Dit beeld werd op 13 december onthuld en is bijna vijf meter hoog en drieënhalf meter breed.

De Frida in Assen City Experience kun je tot en met 27 maart volgend jaar op elk gewenst moment wandelen.

De folder, die als gids fungeert, is bij het Drents Museum en de VVV Assen te verkrijgen of online via www.ditisassen.nl op te vragen. Door de bij de kunstwerken geplaatste QR-codes te scannen, kom je meer over de kunstwerken en de makers te weten.

Fietsen langs poëzie in en om stad Groningen

Fiets je graag en houdt je ook van poëzie? Dan mag je de Poëzieknooppunten in de stad Groningen niet missen. Met de knooppunten stel je je een eigen fietspoëzieroute samen: wanneer het jou uitkomt en met een lengte die bij je past. In en om de stad vind je 250 poëzieknooppunten waar je gedichten leest van dichters die in 2020 meededen aan het festival ‘Dichters in de Prinsentuin’. Dit jaar zijn er nog vijftig gedichten aan toegevoegd die ook aansluiten bij de plek waar je je op dat moment bevindt.


De route is ook als luisterroute te volgen met de VERS gedichtenapp. Hiermee kun je op je fiets 200 gedichten op je telefoon luisteren. Je kan kiezen voor een eigen route maar er zijn ook kant-en-klare routes beschikbaar.

Reis mee naar Korea met Mischa Blok

Speciaal voor de tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden - die nog tot en met 21 augustus volgend jaar in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is te zien - heeft NPO Radio 1-presentator en podcastmaker Mischa Blok de podcast Poort gemaakt. Het kunstwerk ‘Hwigyeong’ van Juree Kim inspireerde de in Zuid-Korea geboren Blok bij het maken van deze podcast, waarin zij zichzelf afvraagt in hoeverre haar geboorteland nog als haar thuis aanvoelt.

Mischa Blok doet dit in haar eigen, kenmerkende stijl: persoonlijk, kwetsbaar en onderzoekend. Luister naar haar bijzondere verhaal en reis alvast mee naar Korea: Poort naar een rijk verleden. De podcast is via de website van het keramiekmuseum te beluisteren (princessehof.nl) en tevens via Spotify of via Apple Podcast.

Op Autoavontuur in Drenthe en omgeving

Op Autoavontuur heeft voor de kerstvakantie twee nieuwe autoroutes ontwikkeld: ‘Johannes Op autoavontuur door de Koloniën’ en ‘Billy Op autoavontuur’ . Deze speciale autoritten van zo’n 60 km door Drenthe en omgeving zijn puzzelritten via je smartphone. Samen met je eigen gezin leg je in de auto een route af langs mooie hoogtepunten. Onderweg zijn er vragen over de route en leuke spelletjes. De voice-over in de web-app vertelt je tevens wat over het gebied waar je rijdt, met leuke tips en historie.

Je mag de hele dag over een route doen. Bij alle twee de routes kun je een lunchbox voor onderweg bestellen, let erop dat je dit wel minimaal 24 uur van te voren reserveert. Je kunt de routes vanaf zondag - tweede kerstdag - tot en met 9 januari rijden, met uitzondering van 31 december en 1 januari. Je kunt ze boeken op opautoavontuur.nl .

Wekelijkse portie cultuur van SPOT Groningen

Nu je door de lockdown even geen voorstellingen en concerten meer kunt bezoeken, zorgt SPOT Groningen er toch voor dat je je wekelijkse portie cultuur binnenkrijgt. De Groningse theater- en concertorganisatie brengt namelijk met SPOT/Thuis een digitale programmering met concerten en voorstellingen die je thuis vanaf je bank kunt bekijken. Op de website spotgroningen.nl/nieuws/spot-thuis/ worden er elke week drie nieuwe items klaargezet.

Zo is er bijvoorbeeld nu de aftermovie van TakeRoot Downtown te bekijken, het jaarlijkse festival voor Past, Present & Upcoming American Music wat op 6 november plaatsvond.

En houd je van kerstmuziek? Dan mag je zeker het kerstconcert van maar liefst 130 jonge zangers van de Nationale Koren niet missen. Samen met blokfluitiste Lucie Horsch en ensemble LUDWIG brachten zij op 19 december via een livestream een kerstconcert met muziek uit alle windstreken, met zowel bekende als onbekende kerstliederen: van Holy Night tot White Christmas .

Wandelen en smullen in Friesland

Houd je van wandelen en vind je dat nog leuker als je iets lekkers meekrijgt voor onderweg? Dan ben je bij theetuin en minicamping De Dille in Easterwierrum aan het goede adres: zij hebben een speciale smul- en kuierroute samengesteld. De route is 9,5 km lang en is uitgezet tussen Easterwierrum en Boazum.

Je start vanaf De Dille en krijgt – naast de routebeschrijving - een doosje met lekkers mee voor onderweg plus koffie, thee of chocomel. Halverwege de tocht passeer je café De Boazumer Mjitte, waar je buiten een tomaten- of mosterd soep aangeboden krijgt. Per half uur starten hooguit acht personen, geheel coronaproof dus.

Reserveren is noodzakelijk en kan uiterlijk één dag van te voren telefonisch of via WhatsApp op 06-30057451. Je kunt starten om 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30 en 14.00 uur. De data waarvoor je kunt reserveren zijn van 27 t/m 31 december en van 2 t/m 9 januari.

Smulroutes To Go in Drenthe

Is de smulroute van De Dille in Easterwierrum net iets te ver weg voor je? Bij Abdij de Westerburcht in Westerbork kun je Smulroutes To Go boeken: een wandel-, fiets- of autotocht waarbij je een scharrelbox meekrijgt voor onderweg. Dus trek gauw je wandelschoenen aan voor een route van 6.5 of 10 km of pak je fiets voor een route van ca. 40 km. Zit het weer niet helemaal mee? Stap dan in je auto voor een route van ca. 60 km die je langs de mooie dorpjes in Drenthe leidt.

Bij alle routes krijg je een scharrelbox mee met verschillende zoete en hartige lekkernijen die je onderweg op een bankje of in de auto kunt opeten. Bij terugkomst staat er buiten nog een heerlijk compleet vlees- of vegetarischgerecht van de BBQ op je te wachten. De smulroutes moeten van te voren worden gereserveerd via de website van Abdij De Westerburcht.

Autopuzzeltocht met kerstpakket

Wil je er ondanks de lockdown toch even coronaproof op uit? Dat kan met de Autopuzzeltocht Winter- en Kerstspecial van LocalGroningen . De bestaande autopuzzelroutes zijn deze maand extra gezellig en de verschillende start- en eindlocaties zijn feestelijk aangekleed. Samen met haar partnerbedrijven in de regio’s - Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum, Landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek en De Slotplaats in Bakkeveen - heeft LocalGroningen kerstpakketten samengesteld met allerlei bijzondere producten uit de regio.

Je kunt kiezen uit een zestal autopuzzelroutes . Na afloop ga je naar huis met een hoofd vol verwondering over de bijzondere autopuzzeltocht én met een kerstpakket vol met lekkers en verrassingen. Leuk voor het hele gezin, met en zonder kinderen.

De startdatum-, -tijd- en -locatie verschillen per route. Kijk hiervoor op de website van LocalGroningen .


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Alle hierboven genoemde evenementen zijn coronaproof en gaan dus door of kunnen op eigen gelegenheid worden ondernomen. Reserveer - waar nodig - wel van tevoren.


Nieuws

Meest gelezen

menu