Wat is er dit weekend te doen in het Noorden? Tien tips voor leuke uitjes

Stadswandeling Puutje. FOTO WEBSITE PUUTJE

Ga met de auto op puzzeltocht door Drenthe, maak je eigen Groningse western film of kom dwalen door de vele stegen en straatjes van Woudsend. We hebben weer een aantal leuke coronaproof uitjes voor je op een rijtje gezet.

Doe mee met de Auto Escape Tochten in Drenthe

In Hollandscheveld , Roden , Assen en Aalden kun je zaterdag meedoen met de Auto Escape Tochten van het Drentse bureau JP Activiteiten. Samen met je gezin of met vrienden (maximaal vijf personen) speel je in je auto de Escape Game Maffiosi waarbij je tussendoor via een drive-through een driegangendiner geserveerd krijgt.

Je probeert tijdens deze puzzeltocht de politie te helpen om de voortvluchtige maffiabaas Alessandro de Ndrangheta te vinden. Dit doe je door alle raadsels en codes te kraken waarmee je op pad wordt gestuurd. Je start in één van de eerder genoemde plaatsen en het diner is in samenwerking met de plaatselijk horeca.

Je ontvangt bij de horecagelegenheid het startdossier en de uitleg. Daarna word je op pad gestuurd om de eerste raadsels te kraken. Zodra je deze hebt gekraakt rijd je weer terug naar de horecazaak om je eerste gang te halen. In totaal zijn er drie gangen, die in de auto worden genuttigd.

Het spel inclusief eten duurt ongeveer drie uur. Van te voren aanmelden is noodzakelijk en kan via jpactiviteiten.nl .

IFFR voor tweede jaar op rij online

IFFR in Groningen is dé kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de grote titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken. Ieder jaar houdt Forum Groningen deze satellieteditie van het Internationaal Film Festival Rotterdam. Vanwege de coronamaatregelen gaat het IFFR in Groningen voor het tweede jaar op rij niet door in fysieke vorm.

Gelukkig hoef je het IFFR 2022 niet helemaal te missen, want IFFR gaat online. Op iffr.com vind je het hele online programma en lees je hoe je de filmhits van komend jaar vanaf je eigen bank kunt zien. De officiële kaartverkoop start vandaag, vrijdag 21 januari, om 20.00 uur.

Het festival wordt gehouden van 26 januari tot en met 6 februari.

Winterexpositie met poëtische schilderijen

In Offingawier, vlakbij Sneek, wonen en werken kunstschilder Gert-Jan Veenstra en zijn echtgenote Silvia. In 2008 openden zij hier een galerie, waar Veenstra tweemaal per jaar nieuw werk presenteert.

In zijn Winterexpositie , die nog tot en met het eind van deze maand is te zien in Galerie Offingawier, laat de kunstenaar zijn realistisch-impressionistische, bijna poëtische schilderijen zien. Zijn oeuvre omvat onder meer landschappen, stadsgezichten en nautische taferelen.

De galerie is op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Op galerie-offingawier.nl kan de expositie ook online worden bezichtigd via een virtual tour. Voor een afspraak buiten openingstijden kan gemaild worden naar info@galerie-offingawier.nl

Ben jij klaar voor het JackLab?

Mist jouw kind het knutselen en bouwen in het JackLab van Bibliotheek DNK Assen ook zo? Niet getreurd! Op de website van de bibliotheek staan namelijk allemaal leuke JackLab-activiteiten die je kind gewoon thuis kan doen .

Met de kennis die de kinderen opdoen in het JackLab krijgen ze ervaring en inzicht op het gebied van 21st century skills .

Vaste bewoner van het JackLab is de illustere professor Jack. Hij doet nieuwe ontdekkingen en leert je kind spelenderwijs deze nieuwe technieken toe te passen.

Je kind kan thuis bijvoorbeeld met augmented reality kleurplaten tot leven laten komen of foto’s bewerken met een green screen. Op dnk.nl/jacklab staan nog veel meer dingen waar je kind vanuit huis mee kan doen met Professor Jack.

Autospeurtocht voor het hele gezin of strijd met je vrienden

Nog tot en met het eind van deze maand kun je meedoen met de coronaproof Salt Winter Rally van Paviljoen Salt in Terherne. Met deze autospeurtocht voor het hele gezin – of samen met vrienden - maak je een tocht van zo’n 70 km door het mooie Friesland.

De route zit vol met vragen en opdrachten die leuk zijn voor jong en oud. Bij de start wordt je ontvangen met warme chocomelk en krijg je de spelregels uitgelegd. De speurtocht duurt ongeveer tweeënhalf tot drie uur. Tussen 16.00 en 17.00 uur wordt je weer terug verwacht en staat er een borrelbox voor je klaar. Bij thuiskomst kun je deze nuttigen en vind je hierin ook de antwoorden.

Je kunt de speurtocht iedere vrijdag tot en met zondag starten tussen 11.00 en 14.00 uur. Reserveren is noodzakelijk en kan via paviljoensalt.nl

Maak je eigen Groningse western film of - animatie

Stichting De Productie Groningen houdt een tweede editie van de Cine Challenge . In mei vorig jaar vond de succesvolle pilot plaats. In de categorie Beste Film won Jelle Buning met zijn film Weer Samen . Nu kondigt de Stichting met trots de editie 2022 aan.

Ben jij een student, een beginnende filmer of al een echte professional en is filmen echt jouw ding? Dan daagt De Productie Groningen je uit om een korte fictiefilm of animatie te maken. Een film thuis geschoten met een mobiel dingt wat de stichting betreft net zo hard mee naar de prijzen.

Je ingezonden film moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit jaar is het genre Western en de film/animatie moet tussen de 1 tot 15 minuten duren. Verder moet het zich in de stad en/of provincie Groningen afspelen. Je inzending moet voor 4 april binnen zijn. De winnaar ontvangt een prijs van € 500,00.

Je kunt je inschrijven via deproductiegroningen.nl/test-cine-challenge-2022

Wandeling aan de hand van verhalen uit het verleden en heden

De interactieve wandeling Woeste Grond van Drenthe Hikes vertelt aan de hand van vier persoonlijke verhalen hoe het was en is om vlakbij of in Kamp Westerbork en Woonoord Schattenberg geboren te worden.

Met behulp van de interactieve app Shary en een wandelgids (die je thuis kunt laten bezorgen of kunt afhalen bij de startlocatie op vakantiepark Het Grote Zand in Hooghalen) kijk en luister je naar de verhalen van verschillende generaties, elk met een andere kijk op de historische gebeurtenissen in hun leven.

Je hoort de verhalen van de in 1928 in Hooghalen geboren Jan Wold, de in de oorlog in het kamp geboren Joodse Joop Waterman, de in 1956 in Woonoord Schattenberg geboren Lydie Hahury en van de ook op die plek geboren TT-coureur Jasper Iwema (1989).

Tijdens de 10 km wandeling zie je ook hoe in bijna honderd jaar het landschap op deze plek mee veranderde en elke fase zijn sporen heeft nagelaten.

De wandeling is elke dag individueel te wandelen, maar opgave vooraf is noodzakelijk in verband met de benodigde wandelgids en interactieve omgeving Shary. Dit kan via drenthehikes.nl/product/woeste-grond-te-voet/

Interactieve stadswandeling in een Gronings groene tas

Kom de stad Groningen ontdekken met de interactieve stadswandeling in een toffe Gronings groene tas: Puutje.

Puutje is Gronings voor tasje. De naam is ontstaan omdat de stadswandeling altijd wordt gepresenteerd in het groene katoenen tasje. Puutje neemt je mee langs de mooiste plekken en highlights van de stad. Door middel van interactieve opdrachten, muziek, video’s en geluidsfragmenten leer je op een bijzondere en ongedwongen manier meer over Groningen.

Op de website kun je kiezen uit drie verschillende ‘puutjes’ en dus drie verschillende stadswandelingen. Je kunt de tas met inhoud thuis laten bezorgen of 24 uur per dag afhalen bij The Market Hotel die ook een hapje en/of drankje voor onderweg kunnen meegeven. Je bestelt je puutje via puutje.nl

Expositie De Ploeg-kunstenares Alida Pott nu ook vanuit huis te bekijken

Heb je de tentoonstelling over Alida Pott vorig jaar in het Groninger Museum gemist of heb je er juist van genoten? Je kunt de expositie nu online beleven of herleven .

Alida Pott (188-1931) was het ‘eerste dameslid’ van kunstenaarsvereniging De Ploeg. Als lid van het eerste uur vervulde ze er vanaf 1918 enkele bestuursfuncties. Hier ontmoette ze ook Ploeglid George Martens, met wie ze in 1922 trouwde. Na de geboorte van hun twee kinderen werd ze minder actief in de kunstkring. Haar vroegtijdige overlijden maakte een einde aan een fijnzinnig en veelbelovend kunstenaarschap. Ze liet een betrekkelijk klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages.

Een groot deel van haar heldere aquarellen, tekeningen en overige werk zijn nu dus virtueel te bekijken via virtueelmuseum360.nl/groninger_museum_360/alida_pott/

Dwalen door de vele stegen en straatjes van Woudsend

Altijd al alles willen weten over de geschiedenis van Woudsend? Maak dan een wandeling door de pittoreske stegen en de gezellige straatjes van dit door water omringde dorp door middel van de 11stegentocht .

Aan de hand van een folder (verkrijgbaar bij lokale middenstand) of de website elfstegentochtwoudsend.nl geniet je van alles wat Woudsend te bieden heeft. Ontdek alles over de rijke historie van dit Friese dorp door de borden in de stegen, de verhalen in de folder en op de website én de video’s van de stegen op de website.

Wist je bijvoorbeeld dat de naam van het dorp in de geschiedenis op wel twaalf manieren werd gespeld? De naam Woudsend betekent trouwens letterlijk: het eind van het woud. Maar welk woud eigenlijk?

Laat je verrassen door de geschiedenis van Woudsend en loop mee.


Meer uitjes vind je op of lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Alle hierboven genoemde evenementen zijn coronaproof en gaan dus door of kunnen op eigen gelegenheid worden ondernomen. Reserveer - waar nodig - wel van tevoren.

Nieuws

Meest gelezen

menu