We The North vraagt Tweede Kamer om herziening verdeling cultuursubsidies

Beeld van de voorstelling Roodkapje van PeerGrouP op het Baloerveld. Foto: Reyer Boxem

We The North vraagt de Tweede Kamer om de verdeling van cultuursubsidies door het Fonds Podiumkunsten (FPK) te herzien.

Het samenwerkingsverband voor cultuur in Noord-Nederland doet dit verzoek in een reactie op de veelbesproken verdeling van FPK-gelden zoals die eerder deze maand heeft plaatsgevonden.

Het verband roept de Tweede Kamer op jaarlijks 8,6 miljoen euro extra beschikbaar te stellen zodat gezelschappen als PeerGrouP uit Donderen alsnog subsidie kunnen krijgen. PeerGrouP werd het door het FPK positief beoordeeld, maar kreeg wegens geldgebrek bij het fonds geen subsidie toegezegd.

Reparatie voor regio ‘s met een ijle culturele infrastructuur

Andere mogelijkheid is volgens We The North – een initiatief van Drenthe, Friesland, Groningen en de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden – een ‘bescheidener reparatie voor positief beoordeelde gezelschappen die werken in een regio met een ijle culturele infrastructuur’.

Dat laatste zou met name Drenthe, Overijssel en Gelderland ten goede komen. Deze drie provincies lopen door de FPK-verdeling geld mis, terwijl naar een stad als Amsterdam 54 procent van het beschikbare budget zou gaan.

‘De kloof met de Randstad wordt alleen maar groter’

De afgelopen dagen is veel geprotesteerd tegen deze scheve verdeling tussen Randstad en de rest van het land. ,,Zo wordt de kloof tussen de Randstad en de regio alleen maar groter.”

Volgens We The North beoordeelt het FPK artistieke kwaliteit en publieksbinding te gekleurd. ,,Wij vinden het onbegrijpelijk dat de opdracht tot regionale spreiding door het FPK aan de kant is geschoven bij het beoordelen van theatergezelschappen in het middensegment”, schrijft het samenwerkingsverband.”

Nieuws

menu