Wereldberoemde dirigent Hartmut Haenchen gaat in zee met het Noord Nederlands Orkest

Hartmut Haenchen. Foto: AFP Photo/Jacques Demarthon

Het Noord Nederlands Orkest heeft een nieuwe vaste gastdirigent: Hartmut Haenchen. De 78-jarige maestro, die in 1995 tot Nederlander werd genaturaliseerd, geldt als een grote naam in de klassieke muziek.

Haenchen komt vanaf het seizoen 2022-2023 drie à vier weken per jaar naar Groningen om met het NNO te werken. ,,Hij dirigeerde in april het NNO en was onder de indruk van het niveau van het orkest”, vertelt artistiek leider Marcel Mandos. ,,Er was enorm veel chemie.”

Grootste naam tot nu toe

Uit de gesprekken die op het concert volgden, bleek dat Haenchen graag op een meer vaste manier met het orkest in zee wilde. ,,Dit is zonder twijfel de grootste naam tot nu toe die zich aan het NNO heeft verbonden”, zegt Mandos. ,,Daar zijn we uiteraard zeer verguld mee. Hij is een werelddirigent.”

Dit seizoen komt Haenchen een keer naar het Noorden. ,,In november spelen we met hem op de bok de Alpensymfonie en Vier letzte Lieder van Richard Strauss”, zegt Mandos. Dat concert is in Groningen, Drachten en Utrecht te horen.

Nieuw chef-dirigent

Haenchen, in 1943 geboren in Dresden, werd in 1986 muzikaal directeur van De Nederlandse Opera (tot 1999) en chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest (tot 2003). Hij werkte als gastdirigent met beroemde operahuizen en grote symfonieorkesten over de hele wereld.

In 1996 werd Haenchen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 2008 ontving hij het Verdienstkreuz van de Bondsrepubliek Duitsland. In 2015 werd Der Himmel über Dresden , een documentaire over zijn leven, bekroond met een Gouden Palm.

Het NNO heeft nu twee vaste gastdirigenten, want de verbintenis met Antony Hermus loopt nog tot 2024. ,,Haenchen verbindt zich voor drie jaar aan ons, met een optie voor verlenging”, zegt Mandos. ,,Hopelijk kunnen we binnenkort ook een nieuwe chef-dirigent presenteren.” Het proces verkeert in de eindfase; de orkestleden hebben het laatste woord over de benoeming.

Nieuws

Meest gelezen

menu