Wim Meyles uitgeroepen tot Nederlands Kampioen light verse

Wim Meyles. Foto: Stichting Taalpodium Emmen

Wim Meyles uit Sint Pancras mag zich een jaar lang Nederlands Kampioenschap Light Verse noemen.

Dat is zondag bekendgemaakt door Stichting Taalpodium Emmen (STEM), organisator van het jaarlijkse concours, dit keer wegens de coronacrisis in aangepaste vorm, zonder publiek en voordrachten, op basis van ingezonden gedichten.

Meyles werd gekozen uit een groep van acht kanshebbers die, net als 42 andere plezierdichters, meerdere gedichten hadden ingestuurd. Christiaan Abbing uit Veenendaal en Jaap Bakker uit Zwolle werden respectievelijk tweede en derde.

‘Over ieder woord is nagedacht’

De jury – Ton Peters, Nicolette Leenstra, Inge Boulonois en Machiel Pomp – prijst het werk van Meyles om de veelzijdigheid en het onmiskenbaar vakmanschap. ,,Over ieder woord is nagedacht, terwijl het taalgebruik nergens gekunsteld oogt.”

Meyles, Abbing en Bakker zijn volgens de jury ‘plezierdichters in de ware zin des woords, zoals Drs. P dit métier voor ogen heeft gehad.’ ,,Dit komt tot uitdrukking in de techniek: een vlekkeloze vorm, een consequent metrum, een verrassend rijmgebruik. De ware plezierdichter is streng, zo niet meedogenloos, ten opzichte van eigen geniale inventies.”

Bundel met voorwoord Ivo de Wijs

Net als vorig jaar is een boekje gemaakt met de beste inzendingen voor het kampioenschap, Lichtvoetig IV . Deze bundel, met een voorwoord van Ivo de Wijs, is te bestellen via [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu