World Press Photo Exhibition in Groningen gaat gewoon door. Maar corona is ‘levensbedreigend' voor organiserende stichting NonFiction Photo

De World Press Photo Exhibition in 2019. Foto: Tessa Runau

De synagoge in Groningen vormt van 13 november tot en met 6 december - ondanks corona - het decor voor het NonFiction Photo Festival. Met de internationaal vermaarde World Press Photo Exhibition en de lokaal getinte expositie Rise Up.

De World Press Photo Exhibition staat bekend om haar focus op mensenrechten en maatschappelijke betrokkenheid. Belangrijk thema dit jaar is de groeiende rol van de jeugd in protestbewegingen.

De World Press Photo of the Year 2020 bijvoorbeeld, Straight Voice van Yasuyoshi Chiba, toont een jonge man die, verlicht door mobiele telefoons, protestgedichten uitdraagt tijdens een black-out in Soedan.

(Tekst leest door onder de foto)


En ook de World Press Photo Story of the Year 2020 heeft de rol van jeugd in protestbewegingen als thema. Deze foto Kho, the Genesis of Revolt van Romain Laurendeau vertelt hoe de jeugd de grootste protestbeweging van Algerije in decennia heeft ontketend.

In totaal zonden 4283 fotografen uit 125 landen 73.996 foto’s in voor de verkiezing.

Lokaal initiatief en protest

De expositie Rise Up verkent de kracht van lokaal initiatief en protest. Noordelijke fotografen vertellen het verhaal van burgerinitiatieven, protesten en de mensen die strijden voor hun idealen.

‘Corona is levensbedreigend’

Organisator NonFiction Photo uit Haren houdt vanwege de coronacrisis rekening met lagere bezoekerscijfers. Een veilige expositie is immers alleen mogelijk als bezoekers voldoende afstand kunnen houden.

Het was echter geen optie het NonFiction Photo Festival af te gelasten. ‘Omdat we geen structurele subsidie ontvangen, overleeft de stichting van 24 tentoonstellingsdagen per jaar’, stelt directeur Andrea Hooymans in een persbericht

Het bestaan van de stichting is daarmee afhankelijk van de bezoekers van de tentoonstelling. Hooymans: ‘Corona is levensbedreigend voor ons als stichting. Onze nieuwe headquarters in de Biotoop moet draaiende blijven, en we willen onze vrijwilligers en bezoekers niet in de steek laten.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu