'Zal toch wel geen mens komen', maar veenkolonialen Bert Hadders (gezing) en Herman Sandman (geplaas) vullen theaters

Bert Hadders (links) en Herman Sandman trekken volle zalen met Gezing & Geplaas. Foto: Reyer Boxem

Op cultuurpodium Vanslag Borger gaat vrijdag 9 oktober de theatervoorstelling van Bert Hadders en Herman Sandman, Gezing & Geplaas, in première.

Het leek op voorhand misschien wat ambitieus; twee veenkolonialen die tien voorstellingen in twee provincies menen te kunnen spelen.

Inmiddels is Gezing & Geplaas in de Nieuwe Kolk in Assen verhuisd naar de grote zaal en is er in Hoogezand een extra voorstelling ingelast. Alle theaters waar wordt gespeeld hebben inmiddels ontheffing gekregen.

Voorstelling met humor en empathie

,,Soms heb je ineens iets wat aanslaat’’, aldus streektaalmuzikant Bert Hadders. Hij wijdt het succes aan de naamsbekendheid van Herman Sandman, als columnist dagelijks te lezen op pagina 2 links onderaan in deze krant.

,,Hij leest en ik zing een bijbehorend liedje’’, verklaart Hadders. ,,Een voorstelling met humor en empathie. Uitgelicht met een veenkoloniale lichtshow; het licht gaat aan en weer uit.’’

Gewoon veel lol met elkaar

Rode draad is de haat-liefde verhouding van beide mannen met het land van hun vaders; de achterkamer van de beschaving. Herman Sandman noemt Bert Hadders ‘de jeugdvriend die hij na zijn veertigste ontmoette’.

,,Herman en ik hebben gewoon veel lol met elkaar’’, zegt Hadders. Regieadviseuse Lies van de Wiel tekent voor de spelregie. ,,Al zijn wij vanzelfsprekend niet te regisseren.’’

De speeldata van Gezing & Geplaas zijn te vinden op de website van Bert Hadders .

Nieuws

Meest gelezen

menu