Het bijzondere verhaal van zangeres Shishani en haar reis van Namibië terug naar Groningen voor Noorderslag. 'Mijn allereerste optreden gaf ik in een coffeeshop aan het Damsterdiep'

Zangeres en liedschrijver Shishani zoekt strijdbaar de verbinding in al haar werk. Volgende week is ze terug in Groningen, de stad waarin ze muzikaal ontwaakte, om een sessie op te nemen voor popfestival Noorderslag.

Zangeres Shishani.

Zangeres Shishani. Foto: Chris Philippo

Wat is het voor zangvogel die ik hoor? Mijn vraag is niet echt relevant, maar Shishani Vranckx (34) is zo vriendelijk de camera van haar telefoon richting de boom te draaien waarin vogels kwetteren. Het blijken gele wevers. Het uitzicht dat mij en passant vanaf haar veranda wordt geboden, is prachtig. In de verte van het uitgestrekte landschap liggen bergen.

Welkom in Namibië waar als gevolg van kolonisatie door Nederlandstalige Orlams, nakomelingen van witte boeren uit de Kaapkolonie en Nama-vrouwen, ook Afrikaans wordt gesproken. Shishani, die haar voornaam als artiestennaam gebruikt, is graag in haar geboorteland, het op Mongolië na dunst bevolkte land ter wereld. ,,Hier wonen 2,5 miljoen mensen terwijl het land 24 keer groter is dan Nederland.”