Zondag ontknoping DvhN streektaalprijs 2015

Martijje en Veenstra winnen de Streektaalprijs

De ontknoping van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs 2015 nadert met rasse schreden. Zondag 3 april is het zover. Dan maakt de jury bekend naar wie de begeerde onderscheidingen gaan.

De elfde editie van de DvhN Streektaalprijs leverde als gemeld wederom een flinke serie inzendingen op. Ook deze keer weer met veel bekende namen erbij.

De jury onder aanvoering van Eric van Oosterhout, in het dagelijks leven burgemeester van de gemeente Aa en Hunze en vurig pleitbezorger van de streektaal, had er een fikse klus aan. Eerst moest uit de veelheid aan inzendingen een kortlijst worden samengesteld, daarna begon het echte werk, waarvan we zondag de resultaten zullen zien.

Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Theater de Winsinghhof in Roden, die geheel in het teken van de Nedersaksische streektalen staat. Er is rond de uitreiking een mooi programma samengesteld, met optredens van drie genomineerden. Gert Sennema & Westkant Stad nemen het muzikale deel voor hun rekening, alles in het Westerkwartiers. De literaire inbreng komt van de Drentse schrijver Klaas Koops en de Groninger schrijver Jan Siebo Uffen. Het programma wordt als vanouds gepresenteerd door Erik Harteveld. En natuurlijk zullen ook de twee winnaars, als dat even mogelijk is, een kort optreden verzorgen.

Voor het zover is stellen we de lezers in willekeurige volgorde nog eens kort alle genomineerden voor. De DvhN Streektaalprijs 2015 wordt toegekend in twee categorieën: muziek (cd/dvd) en literatuur (proza en poëzie).

Muziek

1. Martijje, cd Evenwicht ;
2. Arnold Veeman, cd Klaai ;
3. Gert Sennema & Westkant Stad, cd Dit is ;
4. Hans van der Lijke, cd’s Dagbouk van n Troubadour ;
5. De Troebadoers; cd Veenhoessessies .

Literatuur

1. Gerard Nijenhuis, dichtbundel Kringloop ;
2. Jannie Boerema e.a., projectmagazine Kunstroet ;
3. Klaas Koops, boek Kattenbende en hondenboel ;
4. Tieme Woldman, novelle Mannen bint maakt van jongens ;
5. Jan Siebo Uffen e.a., liederencyclus Onder de weg en over de locht ;
6. Johan Veenstra, roman Een vrouw van ivoor .

Alle genomineerden komen dit jaar uit Groningen of Drenthe, behalve Johan Veenstra, die in het Stellingwerfs schrijft.

De jury bestond dit jaar naast voorziter Van Oosterhout uit Jannie Kuipers, Tonko Ufkes, Geesjen Doddema en Egbert Meyers. De laatste is nieuw in het gezelschap; hij volgde de vorig jaar vertrokken Gerard Stout op. Meyers is bepaald geen onbekende in streektaalland; hij is als zanger en muzikant een van de bekendste Drentstalige artiesten.

De bijeenkomst zondagmiddag 3 april in Theater de Winsinghhof begint om 14.00 uur. De toegang is vrij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu