Zwerfafval uit stad en ommeland (verzameld door kunstenaar Martina Dal Brollo) in expositie ‘The Art of Waste’ in Wall House #2 in Groningen

Martina Dal Brollo Foto: Gabriel Garcia Rojas

De Italiaanse kunstenaar Martina Dal Brollo (30) liep in juni in vijf dagen van Groningen naar Pieterburen en weer terug. Onderweg verzamelde ze al het zwerfafval dat ze tegenkwam. Een selectie van dit afval wordt vanaf World Clean Up Day (zaterdag 19 september) tentoongesteld in Wall House #2 in Groningen.

Dal Brollo maakte haar zwerfafvalopruimtocht, waarmee ze aandacht wilde vragen voor zwerfafval en wilde wijzen op de gevolgen van het weggooigedrag, niet alleen. Een honderdtal vrijwilligers van Groningen Schoon Dankzij Mij liep mee.

Samen verzamelden zij ongeveer 87 kilo aan afval. En verhalen. Dal Brollo ziet het afval namelijk als data om te analyseren, sporen die inzicht geven in onze gewoontes.

The Art of Waste

Het eindpunt van de tocht was Wall House #2, het door de New Yorkse architect John Quentin Hejduk ontworpen woonhuis aan het Hoornsemeer in Groningen dat wordt beheerd in de Groninger Museum.

In Wall House #2 werd 1 juni de tentoonstelling The Art of Waste geopend. Daarin wordt werk getoond van ‘afvalkunstenaar’ Maria Koijck, fotograaf Caroline Penris en beeldend kunstenaar Joukje Pees.

Het zwerfvuil van Martina Dal Brollo wordt tijdelijk meegenomen in deze expositie. Het komt in de plaats van de objecten die geschiedenisdocent Nick Landman in het Friescheveen vond tussen de boomwortels.

Martina Dal Brollo

Martina Dal Brollo behaalde dit jaar haar master in Media, Art, Design & Technology (MADtech) aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. De zwerfafvalopruimtocht was onderdeel van haar afstudeerproject Collect & Connect . Daarvoor studeerde ze kunst aan de Universiteit van Barcelona.

Dal Brollo heeft een multidisciplinaire aanpak. Begonnen in de schilderkunst experimenteert ze tegenwoordig met performances, kortstondige acties en lichtinstallaties.

Nieuws

Meest gelezen

menu