Kunstenaar Bart Eysink Smeets wint tweede Symbio-prijs, om de balans tussen mens en natuur te herstellen

Bart Eysink Smeets met de trofee die hoort bij de Symbio-prijs, gemaakt door Hein de Graaf.

Bart Eysink Smeets met de trofee die hoort bij de Symbio-prijs, gemaakt door Hein de Graaf. Foto: Marijke Tiemersma

Bart Eysink Smeets is de winnaar van de tweede Symbio-prijs. Hij mag zijn idee volgend jaar uitvoeren op het Oerolfestival op Terschelling.
Lees meer over
Beeldende kunst
Wadden

Eysink Smeets won de prijs met zijn idee voor De keuken en het tij . Dat moet een combinatie worden van performance en installatie, over het onontkoombare fenomeen eb en vloed, en hoe dat van invloed is op de moderne keuken. Eysink Smeets is bekend van installaties in de natuur, onder meer voor het Belgische Kunstenfestival Watou.

Deze prijs is een initiatief van Stichting Symbio, samen met het Terschellinger cultuurfestival Oerol. De doelstelling van deze stichting is ‘het in gang zetten van positieve verandering om de balans tussen mens en natuur te herstellen’. Bij de beoordeling werd gekeken naar de impact van het kunstwerk, maar ook naar de relatie met de omgeving. Dat past goed bij Oerol en zijn locatie-beginselen.

De eerste Symbio-prijs werd vorig jaar gewonnen door Tamar Blom, die bij de komende editie van Oerol (9 tot en met 18 juni) zijn werk The Descent laat zien.

De jury bestond uit de kunstenaars Zoro Feigl en Hein de Graaf uit Leeuwarden; Marin de Boer van Oerol; Jan Pieter Ekker, chef kunst van Het Parool ; Judith Spijksma van het Fries Museum; Gemma Reuten, voorzitter van Stichting Symbio.