Groninger Museum verwerft twee werken van Ploeg-kunstenaar Jan Wiegers

De schilderijen van Jan Wiegers : Frauenkirch uit 1920 en Stilleven met Sculpturen uit 1921 worden opgehangen. Foto: Corné Sparidaens

Het Groninger Museum heeft twee topstukken van Jan Wiegers aangekocht. ‘Frauenkirch’ en ‘Stilleven met sculpturen’ laten zien hoe belangrijk de ontmoeting tussen Jan Wiegers en Ernst Ludwig Kirchner was voor De Ploeg, schrijft het museum.
Lees meer over
Beeldende kunst
Stad

‘Beide schilderijen stammen uit de periode 1920-1921 toen Jan Wiegers (1893-1959) tijdelijk in Davos, Zwitserland, verbleef. Hier ontmoette hij de Duitse kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938), voorman van Die Brücke. De vriendschap tussen Kirchner en Wiegers was cruciaal voor de internationale ontwikkeling van De Ploeg.’

‘Het landschapsschilderij Frauenkirch toont het uitzicht van Kirchners huis in de zomer. Hierin geeft Wiegers op overtuigende wijze het gevoel van het landschap weer. In het werk Stilleven met sculpturen schilderde Wiegers drie houtsculpturen in Kirchners atelier. De twee naaktfiguren en een koe zijn duidelijk geïnspireerd op sculpturen uit Afrika, die een grote bron van inspiratie waren voor de Duitse kunstenaar. Beide schilderijen zijn vervaardigd met de wasverf-techniek, waarbij olieverf en bijenwas worden vermengd. Kirchner introduceerde de techniek bij Wiegers, die deze vervolgens doorgaf aan kunstenaars van De Ploeg die hiermee hun kenmerkende stijl ontwikkelden.’

Kunsthistorische waarde

De collectie De Ploeg van het Groninger Museum bestaat uit ruim 2000 werken en is de grootste van Nederland. Vroeg werk van Jan Wiegers is zeldzaam en daarom hebben de aangekochte werken naast hun hoge artistieke kwaliteit ook een grote kunsthistorische waarde.

Museumdirecteur Andreas Blühm is verheugd met de aanwinst. ,,Deze werken benadrukken de internationale context van De Ploeg, niet alleen als het gaat om stijl en inspiratie maar ook wat betreft techniek en materiaalgebruik. We kijken uit naar de reacties van onze bezoekers”.

Nu te zien

Het Groninger Museum kon beide schilderijen kopen dankzij financiële steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Groninger Fonds, haar E.A. en C.M. Alkema-Hilbrands Fonds en haar Ruze Fonds), de Stichting Beringer Hazewinkel en het Mondriaan Fonds.

De nieuwe aanwinsten zijn nu te zien in de vaste presentatie van De Ploeg.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu