Mysterieuze kerkschatten in de Akerk. Wat heb je aan een zandloper tijdens een dienst die eeuwig leven belooft?

Een rouwbord (1613) uit de kerk van Pieterburen

Een rouwbord (1613) uit de kerk van Pieterburen

Sommige mensen reizen ervoor naar het Catharijneconvent in Utrecht, maar je kunt ook dichter bij huis terecht voor een glimp op het christelijk erfgoed.
Lees meer over
Beeldende kunst

Met dank aan de stichting Groninger Kerken is tot aan het begin van de zomer in de Akerk in Groningen een educatieve tentoonstelling te zien met kerkschatten uit het Noorden. Zwijgend goud telt 110 objecten, afkomstig uit 56 kerken.

De expositie omvat vertrouwde voorwerpen, zoals doopvonten, avondmaalbekers en bijbels, al heb je die van tamelijk gewoon tot zeer bijzonder. Daar zitten ook zaken tussen die een kerkenleek in het duister doet tasten. Wat te denken van zandlopers en antipendia?

Kleur bij de kerkelijke kalender

Met het laatste worden kleden bedoeld, gemaakt voor een voorzijde van een altaar en preekstoel en waarvan de kleur verwijst naar de kerkelijke kalender. Nu, tijdens de vastenperiode, is de kleur van het antipendium rood. Straks, op Goede Vrijdag, paars. Maar waar dienen de zandlopers voor? Wat heb je eraan met zicht op het eeuwig leven? Helaas is niet altijd iemand aanwezig die weet hoe het zit.

Zwijgend goud roept vaker vragen op – christelijk geloof draait om het mysterie. In de meeste gevallen zijn er informatieve panelen waarop uitleg wordt gegeven over, bijvoorbeeld, rouwborden, offerblokken en de voetenstoof. Heel populair in de negentiende eeuw en ook nu weer een uitkomst.

Zwijgend goud is tot en met 18/6 te bezoeken in de Akerk in Groningen