Rob Scholte schildert uit protest alles na. Een groot overzicht van zijn werk 'Reproductie verplicht' is vanaf nu te zien in Museum de Fundatie | over de tentoonstelling

Museum De Fundatie in Zwolle opent morgen Reproductie verplicht, een groot overzicht van zo’n 200 kunstwerken uit het opzienbarende oeuvre van Rob Scholte die vanaf de jaren 80 naam maakte met schilderkunst waarin de onderwerpen ‘reproductie’ en ‘copyright’ de rode draad vormen.

Rob Scholte.

Rob Scholte. Foto: Michiel van Nieuwkerk

Lees meer over
Beeldende kunst

‘Rob Scholte is de koning van het copyright,’ zo vat Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, de betekenis van de kunstenaar samen. Rob Scholte (Amsterdam, 1958) schopte in de jaren 80 allerlei heilige huisjes in de kunstwereld omver met zijn geschilderde kritiek op het reproduceren van afbeeldingen en het copyright. Hij richt zich met zijn werk tegen onze toeristische manier van met kunst omgaan en vergroot dat paradoxaal genoeg, door overvloedig gebruik te maken van bestaande afbeeldingen uit kunst en reclame. Om originaliteit of eigendomsrechten in zijn eigen werk lijkt hij zich niet te bekommeren.