Trudy Oosterhuis uit Thesinge wint publieksprijs Hendrik de Vriesstipendium

Trudy Oosterhuis wint publieksprijs Hendrik de Vriesstipendium. Foto: Niels Knelis.

Beeldend kunstenaar Trudy Oosterhuis (1987) is winnaar van de publieksprijs van het Hendrik de Vriesstipendium. Ze ontving de meeste online stemmen en wint daarmee een geldprijs van 1.000 euro.
Lees meer over
Beeldende kunst
Stad

Het gewonnen geldbedrag kan zij gebruiken voor de ontwikkeling van haar carrière. Dit maakte Berndt Benjamins, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, zaterdag bekend tijdens Wildvang+, een vervolg op Wildvang in december 2021, wat door de toen geldende coronamaatregelen alleen voor direct betrokkenen kon plaatsvinden.

Zeven genomineerden

Een jury nomineerde zeven Groninger beeldende en literaire talenten voor het Hendrik de Vriesstipendium, zo meldt Kunstpunt Groningen. Vijf talenten voor Beeldende Kunst: Trudy Oosterhuis, Marnix Sixma, Davey Smand, Jessie Tam en Leonard Witte. In de categorie Literatuur werden Ivo Smit en Maartje Terpstra genomineerd.

Tijdens Wildvang op 11 december 2021 werd bekendgemaakt dat Leonard Witte en Ivo Smit het Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur 2021 wonnen.

Tussen 11 december 2021 en 10 januari 2022 konden bezoekers vervolgens online stemmen op alle genomineerden voor de publieksprijs. Trudy Oosterhuis won met 49 procent van de stemmen.

Gedroogde klei in epoxyhars

Oosterhuis groeide op als boerendochter in Hornhuizen. In 2017 studeerde ze af aan Academie Minerva in de richting Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. ‘Materialen fascineren haar mateloos en staan dan ook centraal in haar werk dat ze maakt vanuit haar atelier in een voormalige koestal in Thesinge. Oosterhuis haalt materialen uit hun context. Afgelopen zomer deed ze onderzoek in het agrarische Groninger Ommeland. Uit het gebied haalde ze gedroogde klei, goot dit in epoxyhars en maakte hiervan een reeks panelen. Met het stipendium wil ze hiermee verder.’

Talentontwikkelingsprogramma

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

Nieuws

menu