Niet alle leerlingen zijn boekenwurmen, weten deze docenten Nederlands. Op deze manieren krijgen Bert Hensema uit Winschoten en Matijs Lips uit Beilen scholieren toch aan het lezen

Docent Matijs Lips op het Nassaucollege in Beilen. Lips werd in 2018 door Taalstaat uitgeroepen tot beste leraar Nederlands. Hij probeert leerlingen hun taalgrenzen te laten verleggen en aan het lezen te krijgen.

Docent Matijs Lips op het Nassaucollege in Beilen. Lips werd in 2018 door Taalstaat uitgeroepen tot beste leraar Nederlands. Hij probeert leerlingen hun taalgrenzen te laten verleggen en aan het lezen te krijgen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Alarm! Jongeren lezen steeds minder. Sommige leraren Nederlands doen hun uiterste best om daar verandering in te brengen. Matijs Lips van Volta in Beilen en Bert Hensema van het Dollard College in Winschoten leggen uit hoe ze leerlingen omtoveren tot lezers.
Lees meer over
Boeken

Lezen voor de lijst op de middelbare school? Docent Nederlands Matijs Lips (37) vond er niets aan. ,,Ik had een 4 op mijn mondeling geloof ik’’, zegt hij schouderophalend. Hij had op die leeftijd niet zoveel met boeken van auteurs als Harry Mulisch, Arthur Japin en Max Havelaar en zijn leraar Nederlands daagde hem ook niet uit om kennis te maken met die titels. Hij luisterde wel rapmuziek, maar lezen? Dat deed hij niet echt.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's