Matigheid zou onze levensstijl moeten zijn, maar het verlangen naar meer blijkt sterker in 'Grenzen aan de vooruitgang' van Henk Smeijsters | boekrecensie non-fictie ★★★☆☆

.

.

Matigheid betrachten is een deugd en niet de minste. Aristoteles al voerde matigheid op als een van vier hoofddeugden, naast dapperheid, verstandigheid en rechtvaardigheid. Met verstand matigheid betrachten vormt het fundament voor een behoedzame levensstijl, aldus Henk Smeijsters, andragoog, musicoloog en cultuurfilosoof, in Grenzen aan de vooruitgang.
Lees meer over
Boeken

We kunnen en mogen niet langer vertrouwen op groei en technologische innovatie als oplossing voor de problemen die de wereld bedreigen, vindt Smeijsters, die een groot deel van zijn boek wijdt aan kritiek op degenen die dat vertrouwen prediken. Natuurlijk kent technologische innovatie vele zegeningen, maar zolang zij in het teken blijft staan van het scheppen van schaarste en daarmee van economische groei, brengen haar oplossingen nieuwe schaarste-problemen met zich mee. Het optimisme waar het vertrouwen in innovatie op is gestoeld is dus niet gerechtvaardigd. Behoedzaamheid moet daarom de boodschap zijn, sterker: dat moeten wij tot onze levensstijl maken.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's