Het knappe van Gerbrand Bakker is dat hij zijlijntjes kan uitzetten die de karakters tot leven brengen | boekrecensie ★★★★☆

.

Alles kan, als je schrijver bent. ‘Je kan het zo gek niet bedenken, als je het geloofwaardig opschrijft, kan het,’ aldus de naamloze auteur in De kapperszoon van Gerbrand Bakker. Het is niet heel speculatief om daar een zelfportret in te zien, want deze man heeft eerder Beneden is het kil geschreven. Het is een van de speelse elementen die Bakker in deze roman heeft ingebouwd, twaalf jaar nadat hij zijn laatste fictieve werk heeft geschreven.
Lees meer over
Boeken

De schrijver wordt pas na dertig pagina’s geïntroduceerd als klant van kapper Simon. Die runt een niet zo drukke eenmanszaak in de Jordaan. Simon heeft zijn vader verloren bij de vliegramp in Tenerife in 1977, maar weet daar niets van omdat zijn moeder nog zwanger van hem was toen het gebeurde. De moeder en zijn opa hebben nooit veel verteld aan Simon over die tijd. Dat gebrek aan communicatie – een terugkerend thema in het werk van Bakker – probeert Simon in te halen als hij obsessief gaat speuren naar informatie over de ramp en de reden waarom zijn vader op die vlucht zat.

Voor de schrijver is zo’n verhaal natuurlijk een goudmijn. En omdat een schrijver nu eenmaal alles kan, kan hij ook het verhaal van de vader invullen. We volgen dus ook de vader, ook kapper net als de opa van Simon, op het moment dat hij in 1977 het huis uit gaat en het noodlottige vliegtuig instapt. De rest van zijn verhaal is opmerkelijk, maar wordt hier niet gespoild.

De zoektocht naar de ramp brengt wat leven in de brouwerij van de ietwat indolente Simon. Hij nam genoegen met weinig klanten, pikte af en toe een man op, maar kreeg geen vaste relatie en het wedstrijdzwemmen heeft hij eraan gegeven toen hij ouder werd. Wel wordt hij door zijn moeder op zaterdagen ingezet als hulp bij een zwemuurtje met jongeren met een geestelijke beperking. Haar vaste hulp, een goede vriendin zit met een nieuwe vlam uitgerekend op Tenerife. De wekelijkse uurtjes fungeren als breekijzer in de gesprekken met zijn moeder over het verleden.

Het knappe van Bakker is dat hij zijlijntjes kan uitzetten, van kappersgesprekken tot cafébezoek, die de karakters tot leven brengen. Alledaagse gebeurtenissen met natuurlijke dialogen en je hebt niet goed door waardoor je geraakt wordt. En daartussendoor die schrijver die er geloofwaardige fictie van maakt. Het is te hopen dat we niet weer zo lang hoeven te wachten op een nieuwe roman.

#

Titel De kapperszoon

Auteur Gerbrand Bakker

Uitgever Cossee

Prijs 19,99 euro (304 blz.)

★★★★☆

Nieuws

menu