Marjolijn van Heemstra over de troost van het onmetelijke heelal | boekrecensie (★★★★☆)

Marjolijn van Heemstra ligt tijdens de heetste zomer ooit gemeten midden in de nacht klaarwakker en oververhit in bed te piekeren. Een import-yup in Amsterdam Noord, bezorgd om alles om zich heen: de kloof in haar buurt, de klimaatcrisis, lichtvervuiling. Ze ervaart een diep gevoel van vervreemding.

Het nieuwe boek van Marjolijn van Heemstra neemt je mee het heelal in.

Het nieuwe boek van Marjolijn van Heemstra neemt je mee het heelal in.

Die doorwaakte nacht is de aanzet tot een zoektocht naar meer verbinding in haar leven, een zoektocht die haar het heelal in leidt. Het verslag heeft ze vastgelegd in haar nieuwe boek In lichtjaren heeft niemand haast .

Mee het heelal in

Het is een associatief boek, waarin je hoofdstuk na hoofdstuk met haar meereist steeds verder de ruimte in, via de maan naar Mars en uiteindelijk de Melkweg uit. Ze liet zich voor de opzet van haar boek inspireren door A Field Guide to Getting Lost van Rebecca Solnit, zoals ze schrijft in haar bronnenlijst (die trouwens aanzet tot heel veel verder lezen).

Die aanpak werkt, Van Heemstra is een fijn ruimtereisleider. Vaardig voert ze de lezer langs soms zware en ingewikkelde onderwerpen als kosmologisch bewustzijn, solastalgia, het overzichtseffect en tempolagen die ze altijd licht weet te beschrijven. Het zijn begrippen die allemaal iets te maken hebben met nabijheid en afstand, hoe je door uit te zoomen juist verbondenheid ervaart.

Kans op 1 op (10 10 ) 123

Van Heemstra vindt in de ontzaglijke onmetelijkheid van het heelal en het besef van onze nietigheid geen onmacht, maar troost, en weet dat gevoel over te brengen: ‘De kans dat er een kosmos als de onze kon ontstaan is 1 op (10 10 ) 123 , een getal met biljoenen nullen achter de komma. (…) Door iets op te zoeken wat eindeloos veel complexer en groter is dan alles wat zich hier op aarde bevindt, lijkt het dagelijks leven overzichtelijker, makkelijker hanteerbaar.’

In het idee dat ze aan het slot van haar boek ontvouwt, komen de belangrijkste thema’s uit haar boek samen: ruimte en verbinding, en hoe het vertellen van verhalen daarvoor kan zorgen. Mooi hoe ze uiteindelijk toch vlakbij huis weet te landen.

Schrijver: Marjolijn van Heemstra. Titel: In lichtjaren heeft niemand haast. Uitgever: De Correspondent. Prijs: 20 euro. 184 blz.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken
menu