Eindelijk horen we van de vrouwen in de Griekse en Romeinse mythologie

Was Medusa wel echt een monster? Dat hangt er vanaf aan wie je het vraagt. Sinds een aantal jaar wordt het ene na het andere mythologische verhaal herverteld. Niet vanuit de mannelijke blik die we al eeuwen kennen, maar vanuit vrouwelijk perspectief. Universitair docent Jacqueline Klooster van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar die trend.

Geen prachtige bos met haren op haar hoofd, maar een hoop kronkelende slangen. Wie in haar ogen kijkt, verandert pardoes in een stenen standbeeld. Haar doel? Zoveel mogelijk mensen verstenen. Medusa is een vreselijk monster. In de Griekse mythologie hakt Perseus haar kop af. Peter Paul Rubens schilderde het monster, maar hoe monsterlijk was Medusa eigenlijk?

Geen prachtige bos met haren op haar hoofd, maar een hoop kronkelende slangen. Wie in haar ogen kijkt, verandert pardoes in een stenen standbeeld. Haar doel? Zoveel mogelijk mensen verstenen. Medusa is een vreselijk monster. In de Griekse mythologie hakt Perseus haar kop af. Peter Paul Rubens schilderde het monster, maar hoe monsterlijk was Medusa eigenlijk? Kunsthistorisches Museum Wien

Lees meer over
Boeken

Geen prachtige bos met haren op haar hoofd, maar een hoop kronkelende slangen. Wie in haar ogen kijkt, verandert pardoes in een stenen standbeeld. Haar doel? Zoveel mogelijk mensen verstenen. Medusa is een vreselijk monster. In de Griekse mythologie hakt Perseus haar kop af. Net goed, toch?