Na het lezen van 'Het appartement' van Lucy Foley kijk je nooit meer op dezelfde manier naar een Parijse gevel | recensie ★★★☆☆

Er is geen toerist in Parijs die zich niet vergaapt aan de prachtige appartementencomplexen die de wereldstad rijk is. Duizelingwekkend hoog, met prachtige balkons en dikke, dubbele deuren die helaas hermetisch gesloten zijn voor nieuwsgierige blikken. Als je geluk hebt, gaat er soms een deur open en word je een kijkje gegund in een verborgen tuin.

.

.

Lees meer over
Boeken

De Engelse schrijfster Lucy Foley (1986) koos zo’n appartementencomplex uit als setting voor haar nieuwe boek. Dat gegeven alleen al maakt het boek bijster interessant.

In Het appartement wijkt Foley enigszins af van het format dat ze voor haar vorige twee thrillers gebruikte, namelijk de closed circle thriller : er wordt een moord gepleegd op een afgelegen, door omstandigheden tijdelijk onbereikbare locatie, waar een beperkt aantal mensen, en dus een beperkt aantal verdachten, aanwezig zijn. Het appartement ligt namelijk allesbehalve afgelegen en onbereikbaar. Wat hetzelfde is gebleven, is het aantal beperkte verdachten, in dit geval de bewoners. Wanneer een van hen, Nick, een oude vriend van hem, Ben, uitnodigt om zijn intrek in een van de lege appartementen te nemen, heeft hij geen idee wat hij zich daarmee op de hals haalt.

Ben is journalist en heeft geen zin meer in restaurantrecensies. Hij popelt om dé scoop van het jaar te schrijven. Dat lukt hem niet echt, tot hij in het appartement gaat wonen en op een groot geheim stuit. Op een dag verdwijnt hij spoorloos. Zijn halfzus Jess, die Londen is ontvlucht na een akkefietje met haar baas en bij hem aanklopt, gaat naar hem op zoek.

De hoofdstukken worden beschreven vanuit de verschillende perspectieven van enkele bewoners. Waren de personages in Foleys thrillerdebuut nog cliché, in haar nieuwste zijn ze dat absoluut niet meer. Hun karakters en motieven worden uitgebreid en overtuigend neergezet (Bens blinde ambitie, Jess’ eenzaamheid), wat Het appartement tot een boeiende, psychologische thriller maakt, mede door het verrassende plot. Ook de nieuwsgierigheid naar een Parijs appartement wordt meer dan bevredigd door Foleys geweldige beschrijvingen. Na het lezen van dit boek kijk je nooit meer op dezelfde manier naar een Parijse gevel.

Nieuws

menu