Anneke Claus heet tegenwoordig Marie en probeert met gedichten draken te temmen | boekrecensie ★★★☆☆

Hier huizen draken (2022), Marie Claus.

Liefst vijf sterren ontving Anneke Claus van deze krant in 2016 bij de bespreking van haar dichtbundel De begrafenis van de mannen. Recensent Eppie Dam was diep onder de indruk van haar ‘oorspronkelijke en onaangepaste geest’ en vol lof over haar zelfspot, hilarische humor en talent voor drama en het absurde.
Lees meer over
Boeken

Probeer daar maar eens overheen te komen.

Wat opvalt, is dat de voormalige stadsdichter van Groningen bij haar nieuwe bundel een andere voornaam heeft aangenomen. Marie heet ze nu. Waarom zou dat zijn? De website van haar uitgeverij biedt geen uitsluitsel. Wel een promotekst: ‘ Hier huizen draken is het verslag van haar reis naar de rand van de kaart, naar daar waar het licht van de rede hapert en de intuïtie het moet overnemen.’

Dat zou je als een waarschuwing kunnen lezen. Als intuïtie vrij baan krijgt, kan het leiden tot een taal die voor de meer rationeel en narratief ingestelde lezer niet altijd even goed te volgen is. In Tot nu toe gaat alles goed , het gedicht waarin de bundeltitel Hier huizen draken opduikt, raakt deze lezer prompt het spoor bijster.

Dat komt, denk ik, doordat het in dit gedicht nogal druk is. Er komen niet alleen draken in voor, maar ook een wolf, een lam, God, honden, vee, mensen en kinderen. Wat uiteindelijk blijft hangen, is de suggestie van de mens als wolf in schaapskleren. Een draak misschien wel, een mythisch wezen dat alleen kan bestaan als de ratio wordt uitgeschakeld en de fantasie het mag overnemen.

Dat laatste kan bevrijdend werken. Maar ook angsten losmaken. In het openingsgedicht is sprake van Brandstapelangst en wordt de ‘ik’ heks genoemd: ‘het was lief bedoeld/ en toch was ik meteen op mijn hoede.’ In de volgende strofe is het alsof niet goed is verstaan wat wordt gezegd: ‘Ik verstond: in treinstel 40445 is iemand van de relativering aanwezig./ Misschien zei hij toch eerder railcatering.’

Ook hier weer die verwarring. Hoe het eigen pad te vinden en het spoor te volgen, die vragen worden in deze bundel voortdurend opgeroepen. Je verstand gebruiken is slechts een deel van het antwoord, want er doen zich in het leven te veel onverklaarbare zaken voor. Wellicht is het een kwestie van overgave. En de gevaren bezweren met humor, relativering en poëzie, de absurditeit tegenover het drama stellen.

Draken temmen. Waarom zou het onmogelijk zijn?

#

Titel Hier huizen draken

Auteur Marie Claus

Uitgever Lebowski

Prijs 19,99 euro (84 blz.)

★★★☆☆

Nieuws

menu