De beste Nederlandstalige dichtbundel van het jaar is geschreven door Roelof ten Napel uit Joure. Lees hier een uitgebreid interview met de kersverse winnaar van De Grote Poëzieprijs 2022

Roelof ten Napel. Foto: Marco Keyzer

De in Joure geboren Roelof ten Napel (1993) heeft De Grote Poëzieprijs gewonnen voor zijn dichtbundel ‘Dagen in huis’. Drie jaar geleden was hij ook al in de running voor deze prestigieuze prijs ter waarde van 20.000 euro.
Lees meer over
Boeken

De jury van De Grote Poëzieprijs 2022 zegt over Ten Napel dat hij je als lezer laat binnentreden in een wereld die je herkent, maar die tegelijkertijd ook nieuw voor je is. „Deze poëzie is sereen en reflexief zonder dat ze ook maar ergens saai wordt”, aldus de jury.

Kalmerend en geruststellend

Uit het juryrapport: „Deze jonge dichter heeft een bundel geschreven die opvalt door de manier waarop nauwkeurige analyses hand in hand lijken te gaan met een sensitief en intuïtief bewustzijn. Zijn waarnemingen en observaties zijn steeds het vertrekpunt voor een nauwgezet poëtisch onderzoek. Dat tastende heeft niet alleen iets kalmerends en geruststellends, maar wekt ook bewondering op.”

Joep van Ruiten, cultuurredacteur Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant, sprak Ten Napel uitgebreid in 2019. Toen dong hij met zijn eerste dichtbundel Het woedeboek naar zowel de C. Buddingh’-prijs als De Grote Poëzieprijs.

Lees het interview hier terug.

Roelof ten Napel, Dagen in Huis, Hollands Diep, 64 pagina’s

Nieuws

menu