Bertjan ter Braak las 'Nooit' van Ken Follett. Spionage en intriges op het wereldtoneel | Boekrecensie ★★★☆☆

.

Zoals wel vaker bij Ken Follett het geval is: houd je vast voor een ruig ritje. Want ook in Nooit gebeurt er weer erg veel en daar neemt hij in 654 pagina’s de ruimte voor. Zo is CIA-agent Tamara Levit in Tsjaad met haar Franse tegenhanger Tabar Sadoul en hun geheim agent Abdul op jacht naar jihadisten. Terwijl de jonge weduwe Kiah overweegt van daar naar Europa te reizen in de hoop op een beter leven.
Lees meer over
Boeken

Ondertussen is in Washington de gematigde Republikeinse president Pauline Green aan de macht, die voor steeds grotere uitdagingen komt te staan. De competitie met China bijvoorbeeld, waar de eveneens redelijk gematigde president Chen klem komt te zitten tussen de progressieve jonge garde en de reactionaire oude garde.

Maar het verhaal spitst zich aanvankelijk toe op de situatie in Tsjaad. Dat levert enorm spannende momenten op in gevechten aan de grens met Soedan en later ook op de mensensmokkelroute richting Libië, die Abdul en Kiah moeten zien te overleven.

Dan verschuift het perspectief richting Verre Oosten: Noord-Korea destabiliseert en brengt de VS, China, Zuid-Korea en Japan in het nauw. Iedereen reageert op zijn of haar manier en dat heeft zo zijn consequenties.

Dystopische roman

De ervaren Britse bestsellerauteur Follett (hij verkocht inmiddels meer dan honderd miljoen boeken) heeft wat je noemt een dystopische roman geschreven: een die zich afspeelt in een steeds naarder wordende wereld. Spionage – een van zijn sterkste onderwerpen – speelt een flinke rol, maar de (wereld)politiek overheerst deze keer.

Als altijd weet hij de sfeer in de diverse landen prima te schetsen. Maar een beetje onevenwichtig is het boek wel. De Afrikaanse verhaallijn verdwijnt meer en meer naar de achtergrond en heeft ook nog maar weinig van doen met de Koreaanse lijn, die dominant wordt. En deze wordt niet vanuit de twee Korea’s beschreven, wat jammer is, maar vanuit de VS en China.

En dan zijn er de menselijke zaken: het vergruizende huwelijk van president Green, de relatie tussen Chang en zijn vrouw, de actrice Ting. De relaties tussen Tamara en Tab én tussen Kiah en Abdul: het is allemaal wat veel.

Het is een voortdenderend verhaal geworden van spionage, intrige en menselijk gedoe. Want Follett weet zijn lezers bij de les te houden. Toch een lekker boek voor deze donkere dagen.

#

Titel Nooit

Auteur Ken Follett

Vertaling Bill Oostendorp, Joost van der Meer

Uitgever Boekerij

Prijs 29,99 euro (654 blz.)

★★★☆☆

Nieuws

Meest gelezen

menu