Aafke Romeijn laat de bodem van Groningen spreken in haar nieuwe roman '7B' | boekrecensie ★★★★☆

Aafke Romeijn (1986) had al enige naam gemaakt als muzikant toen ze drie jaar geleden debuteerde met de toekomstroman Concept M waarin een vrouw aan een mysterieuze ziekte lijdt die de maatschappij dreigt te ontwrichten. In 7B duikt die vrouw, Hava Gerritsen, opnieuw op, in en bijrol. Ze heeft haar naam veranderd en is minister.

Aafke Romeijn schrijft met '7b' een dystopische roman.

Aafke Romeijn schrijft met '7b' een dystopische roman. Foto: Marcel Krijgsman

Het dystopische, in een bijpassende klinische stijl geschreven 7B speelt in 2040. De titel verwijst naar een woon- en werktoren die door de Europese Unie in Oost-Groningen is gebouwd voor ‘outsourcing community’s in dun bevolkte gebieden’. Het gebouw is zo kolossaal dat niemand naar buiten hoeft. Dat is wel zo makkelijk, want soms kondigt de overheid een kleurcode af waarna mensen niet buiten mogen.

De mysterieuze ziekte bestaat nog steeds: inmiddels leidt 40 procent van de bevolking aan kleurloosheid. De vraag naar medicijnen is zo gegroeid dat een grensoverschrijdend terroristisch conflict over grondstoffen is ontstaan. ‘De gewone burger op straat verwacht dat wij veiligheid creëren maar wil niet weten wat daarvoor nodig is. Schone veiligheid bestaat niet’, laat Romeijn iemand zeggen.

Veiligheid als hoofdthema

Dat veiligheid het hoofdthema is, blijkt ook uit de hoofdpersoon. Hoewel het boek heel verrassend opent met een hoofdstuk waarin de Groninger bodem vertelt wat hij door de gaswinning allemaal heeft moeten verduren, luistert de ik-figuur naar de naam Kim Zwakhals, een werknemer van de Europese Antiterreurdienst ECTA. Ze moet achterhalen hoe het kan dat martelfilmpjes zijn verspreid met daarin ECTA-uniformen.

Opvallend: het neo-liberalisme heeft in 7B plaatsgemaakt voor een mega-overheid. Belangrijke rol is weggelegd voor het privédata verzamelende bedrijf Konnekt, waarin Mijnoverheid.nl, Facebook, Google en wat al niet meer zijn verenigd. De taal van de macht heeft een sussende-intimiderende werking: ‘Nooit spreken over geweld, altijd over consequenties en maatregelen’.

Vrede is geen reële optie

Wat ECTA-medewerker Kim over rechtvaardigheid zegt, doet denken aan de onmenselijke gebeurtenissen in Afghanistan: ‘Rechtvaardigheid is een vormeloos begrip dat zich als water in de kieren van elke geopolitieke discussie wringt. Er bestaat geen politiek die voor iedere wereldburger werkt. Vrede is geen reële optie.’

Het knappe van Romeijn is dat ze die uitspraak zo aannemelijk en realistisch weet te maken, dat zorgwekkend veel begrip ontstaat voor handelswijze van Kim en haar ECTA. En de lezer daardoor nog dieper wegzakt in een totalitair systeem waarin voor eigenheid van het individu alleen een rol is weggelegd als hij of zij een fout heeft gemaakt. Of slaapt. 7B is een prima roman.

Titel: 7B Auteur: Aafke Romeijn Uitgever: De Arbeiderspers Prijs: 20,99 euro (264 blz.)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken
menu