Homoseksueel in Polen | Kijktip van de week

Tomas Zietek als politieagent Robert in de film Operation Hyacinth.

‘Sociaal drama’. In die categorie schaart Netflix de Poolse film Operation Hyacinth. Toen wij onlangs keken, was die nog ‘Lgbti’. Beide klopt, maar vreemd is de wijziging wel. Wellicht denkt Netflix dat de eerste omschrijving meer kijkers trekt. Die verdient deze spannende film hoe dan ook.
Lees meer over
Film

Het drama speelt zich af in communistisch Warschau, in de jaren 80. Grauwe straten, het weer koud en nat, op het politiebureau veel sigarettenrook. Politieagent Robert onderzoekt een reeks moorden op homoseksuele mannen. Kalm en resoluut bijt hij zich erin vast, uitgelachen door zijn homofobe collega’s met hun losse handjes. En zijn vader, hoge baas bij de politie, werkt hem ook nog tegen. Privé maakt Robert ondertussen – tegen beter weten in – trouwplannen met de slimme Halinka.

De film is op waarheid gebaseerd. Operatie Hyacint heette de klopjacht in de jaren 1985-1987 op homoseksuelen in Polen, met als doel ze te registreren en zodoende te kunnen intimideren en chanteren. Naar het schijnt zijn er zo’n 11.000 ‘roze’ dossiers aangelegd. In het weinig tolerante Polen, waarin de angst voor het onbekende volgens regisseur Piotr Domalewski nog steeds groot is, zullen de autoriteiten vast met rode konen hebben zitten kijken naar Operation Hyacinth , waar overigens weinig expliciete seks in te zien is. Wel veel liefde.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu