Mijn beste vriendin Anne Frank: gewone meisjes in hartverscheurende tijden I filmrecensie ★★★★☆

Doodgewone tienermeiden zijn het. Slierend over straat. Dromend over jongens. Vooral bezig met elkaar. Zo zet Mijn beste vriendin Anne Frank hen ook neer. De Duitse bezetting en de Jodenvervolging mag dan een inktzwarte schaduw werpen over de toekomst, opgroeien blijft een avontuur.

Mijn beste vriendin Anne Frank

Mijn beste vriendin Anne Frank

Ben Sombogaarts nieuwe speelfilm mikt op herkenbaarheid. Die trekt de kijker inderdaad mee in het verhaal van Hannah Goslar en haar vriendin Anne Frank. De eerste zou de oorlog en het kamp overleven, de ander postuum uitgroeien tot een icoon door haar dagboek. Maar dat gewicht dragen zij aan begin nog niet met zich mee.

Hannah Goslar leeft nog steeds en is inmiddels 92. Haar kijk op haar jeugd met Anne verscheen in 1998 in boekvorm, maar Mijn beste vriendin Anne Frank is daarvan geen bewerking. Scenaristenduo Marian Batavier en Paul Ruven baseerden zich op gesprekken met Goslar zelf, al veroorloofden zij zich bij het schrijven van het script wel de nodige artistieke vrijheden.

Naturel

De jonge actrices Josephine Arendsen ( Mijn bijzonder rare week met Tess ) en Aiko Mila Beemsterboer ( Vechtmeisje ) zijn zonder twijfel de grootste troef van deze film. Heel naturel brengen zij Hannah, Anne én hun vriendschap tot leven. Geven de twee hun uiteenlopende karakters die ook wel eens botsen. Zoals dat bij meisjes van die leeftijd gaat.

Langzaam loopt de dreiging op: steeds meer Joden worden weggevoerd, in scènes die aanzienlijk minder subtiel zijn. En ook met zijn keuze voor diffuse belichting en sepia-tonen vervalt Sombogaert ( De tweeling , Knielen op een bed violen ) soms wat al te veel in oorlogsfilmclichés.

Op het moment dat Anne en haar familie onderduiken in Het Achterhuis, blijft de camera bij Hannah. Ook in het uitruilkamp in Bergen-Belsen, waar zij achter een ondoorzichtig hek het fluitje van de uitgehongerde Anne herkent. Wat in Mijn beste vriendin Anne Frank de opmaat vormt voor een hartverscheurend slotakkoord.

Film: Mijn beste vriendin Anne Frank. Regie: Ben Sombogaart. Met: Josephine Arendsen, Aiko Mila Beemsterboer, Stefan de Walle.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film
menu