Oscarwinnaar Daniel Kaluuya geeft Black Panter-voorman stem in de film Judas & the black messiah | Film-recensie ★★★☆☆

Judas and the Black Messiah is een biopic vermomd als een FBI-informantenfilm. William ‘Bill’ O’Neal (LaKeith Stanfield), de Judas uit de titel, wordt door een FBI-agent (Jesse Plemons) gerekruteerd om binnen te dringen in de Illinois-afdeling van de Black Panther Party in Chicago aan het eind van de jaren 60.

Judas & the black Messiah

Judas & the black Messiah

De FBI is namelijk bang dat na de moord op Malcom X de charismatische orator Fred Hampton (Daniel Kaluuya), die voorzitter is van deze afdeling, als nieuwe zwarte Messias zou kunnen opstaan. Net zoals Bill de Black Panthers onder valse voorwendselen binnendringt, fungeert dit uitgangspunt als een soort Trojaans paard voor een verhaal over het leven van Fred Hampton en het belang van de Black Panther-beweging.

Regisseur Shaka King, die ook het scenario schreef, weet duizelingwekkend veel informatie te verwerken in twee uur. Toch blijft er veel onduidelijk. Hoewel Bill misschien niet het hoofdpersonage van de film is, is hij in de meeste scènes aanwezig; zijn snelle promotie in de partij en bijna onmiddellijke nabijheid van Hampton roepen vraagtekens op. De echte Bill was een mysterieuze man, ontdekken we in de documentaire-beelden aan het einde van de film, maar door het gebrek aan kennis van zijn drijfveren en gedachten direct op het grote scherm te vertalen, komt het personage soms vlak over.

Judas and the Black Messiah is een ambitieus project dat meerdere jaren in de levens van belangrijke figuren rondom Black Panther prominent Fred Hampton spant. De film omvat zoveel interessant materiaal dat het misschien een beter medium had gevonden in een korte serie. De emotionele weerklank van de boodschap wordt soms overstemd door een beknopte behandeling van de ingrijpende gebeurtenissen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film
Film
menu